nieuws

Gevels Haagse flatgebouwen moeten allemaal open

bouwbreed

Om instortingen te voorkomen, moeten alle gevels van de flatgebouwen in Den Haag, gebouwd tussen 1945 en 1980 worden opengemaakt.

Aan de meeste flats is geen gebrek te zien. Maar dat is geen reden om de gevels niet verder te onderzoeken. “Tellen en hakken”, stelt René Hartman, geveldeskundige van de BDA Groep in Gorinchem. Een deel van de gevels van metselwerk is destijds zelfs zonder spouwankers uitgevoerd, meldt hij. Het percentage risicogevallen kan wel eens veel hoger liggen dan de 5 procent van de gebouwen met meer dan vier bouwlagen, die bij een visuele inspectie door de gemeente Den Haag door de mand vielen. Volgens Hartman zegt visueel onderzoek onvoldoende. “Ik heb enkele maanden geleden zo’n gevel van doorgestapeld metselwerk onderzocht. Daar zaten helemaal geen spouwankers in. Het metselwerk was ook niet bevestigd aan de vloeren; die liepen niet tot het buitenblad. Ik verwacht dat meer gebouwen zonder spouwankers zijn uitgevoerd”, aldus Hartman.
Nadat op 2 januari een deel van een gevel aan de Haagse Treublaan was ingestort voerde de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) een inspectie uit van de gevels van ongeveer vijfhonderd flatgebouwen. In twee gevallen moest onmiddellijk worden ingegrepen. Van een gebouw aan het Isabellaland in Mariahoeve werden losse brokken beton verwijderd. Aan Het Kleine Loo in dezelfde wijk zagen de inspecteurs een knik in de gevel. Als noodvoorziening liet de Vereniging van Eigenaren een steiger plaatsen, die op 8 januari gereed was. Het metselwerk werd met kortelingen klemgezet. De gevel van het trappenhuis vertoont veel reparaties. Grote delen zijn nieuw gevoegd. Andere stukken van het metselwerk zijn gekapt en vervangen. Vermoedelijk heeft in het verleden scheurvorming plaatsgevonden.

Brief

De DSO zag in 25 gevallen scheuren en verkleuringen die een gebrek doen vermoeden. Alle eigenaren kregen een brief dat zij hun gevel moeten laten onderzoeken. De resultaten moeten binnen zes weken bij de DSO zijn.
Wethouder Marnix Norder wijst in een brief aan de gemeenteraad op het feit, dat ook gevels waar niets aan is te zien, kunnen instorten. Hij doet wat redelijkerwijs nodig is, maar ziet juridisch geen mogelijkheid om in te grijpen bij verborgen gebreken. Maar volgens Hartman is het nodig om alle gemetselde gevels van gestapelde woningen, gebouwd in Nederland tot 1990, open te maken. Zitten er ankers in? Zo ja, wat is de kwaliteit? Zonder antwoord op die vragen is het niet mogelijk om het risico op instortingen uit te sluiten.

Reageer op dit artikel