nieuws

Chip spoort binnen vier uur legionella op

bouwbreed

Binnen vier uur vertelt de chip van Legyon of er een gevaarlijke legionellabacterie in een watermonster zit. De gezamenlijke onderneming van TNO Kwaliteit van Leven en drinkwaterbedrijf Vitens werkt momenteel aan een laboratoriumversie van zijn chip. Later dit jaar wil Legyon een variant uitbrengen die ook op locatie kan worden gebruikt.

“Absoluut betrouwbaar”, noemt Maarten Offinga van Legyon de bevindingen van de chip: “Legionella yes or no; tevens de naam van ons bedrijf.” Hij noemt zijn methode ook sneller dan de gebruikelijke methoden waarvan de resultaten vaak één tot twee weken op zich laten wachten en ook dan nog niet altijd een onomstotelijk bewijs leveren. De chip bepaalt aan de hand van stukjes DNA of er legionellabacteriën in het watermonster zitten en van welke soort die zijn. “Want niet alle voorkomende stammen zijn ziekmakend,” zegt Offinga.
Tot nog toe golden alle bacteriën van de soort Legionella Pneumophila als gevaarlijk omdat die te boek staat als veroorzaker van de gevreesde want vaak dodelijke veteranenziekte. Offinga: “Onderzoek van Vitens, TNO en Streeklaboratorium Kennemerland toonde aan dat maar een zeer klein deel van de aangetoonde Legionella-stammen daadwerkelijk een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid.”

Groter systeem

Vaststellen of deze zeldzame gevaarlijke variant wel of niet in een watermonster huist vraagt vooralsnog meer dan alleen een chip. Die maakt dan ook deel uit van een groter systeem dat het benodigde DNA-materiaal aanmaakt, met een laser beoordeelt en de metingen vergelijkt met de waarden in een gegevensbank. Voorzieningen die de meeste grote laboratoria al wel hebben. In voorkomende gevallen kan Legyon de ontbrekende onderdelen leveren.
“De chip gaat naar het zich nu laat aanzien zo’n 125 euro kosten”, rekent Offinga voor. “Of dat duur is moet de gebruiker maar zelf bepalen.” Voor dat geld krijgt de gebruiker in elk geval snel uitsluitsel. Handig voor bijvoorbeeld een bedrijf dat ’s ochtends maatregelen treft die de kans op een legionellabesmetting verkleinen in het water van een koeltoren en ’s middags wil weten of de aanpak al effect sorteert.

Reageer op dit artikel