nieuws

Zweeds instituut bouwt grote lichtinstallatie

bouwbreed Premium

Het Zweedse researchinstituut Max-lab, onderdeel van de universiteit van Lund, heeft van de regering toestemming gekregen voor de bouw van een synchotronlichtinstallatie voor onderzoek naar de atoomstructuren van materialen. De bouw van de faciliteit, een ringvormige structuur met een diameter van 160 meter, vergt een investering van ruim ruim 230 miljoen euro en is volgens plan bedrijfsklaar in 2014. De nieuwe synchotronlichtinstallatie wordt de vierde van het laboratorium, maar wel ook meteen de grootste.

Het Zweedse researchinstituut Max-lab, onderdeel van de universiteit van Lund, heeft van de regering toestemming gekregen voor de bouw van een synchotronlichtinstallatie voor onderzoek naar de atoomstructuren van materialen. De bouw van de faciliteit, een ringvormige structuur met een diameter van 160 meter, vergt een investering van ruim ruim 230 miljoen euro en is volgens plan bedrijfsklaar in 2014. De nieuwe synchotronlichtinstallatie wordt de vierde van het laboratorium, maar wel ook meteen de grootste.
In de ring worden de elektronen versneld waardoor licht met verschillende golflengten wordt ontwikkeld. Aan de hand daarvan wordt informatie opgediept inzake bijvoorbeeld de sterkte en de ouderdom van materialen.

Reageer op dit artikel