nieuws

Verhoor bewindslieden geëist in zaak Catshuis

bouwbreed Premium

RTL Nieuws wil dat voormalig minister Aart Jan de Geus onder ede wordt gehoord in de zaak rond de brand in het Catshuis in 2004. De brand kostte een schilder het leven.

Behalve De Geus moeten ook oud-staatssecretaris Henk van Hoof en twee oud-topambtenaren door de rechtbank in Amsterdam worden opgeroepen, vindt RTL Nieuws. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zegt zo te willen achterhalen of ambtenaren vooraf wisten dat de schilders in het Catshuis het verboden middel thinner zouden gebruiken. “Wij hopen dat de rechter deze laatste kans op waarheidsvinding aangrijpt om een cruciale vraag beantwoord te krijgen: heeft de politiek zich bemoeid met een strafrechtelijk onderzoek?”
De brand in het Catshuis ontstond door gebruik van het verboden oplosmiddel thinner. Alleen het Vlaardingse schildersbedrijf De Goede is vervolgd en in 2006 veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. De rechter uitte toen het vermoeden dat ambtenaren moeten hebben geweten van het thinnergebruik. Het gerechtshof in Den Haag vond daar later onvoldoende bewijs voor.
RTL Nieuws wil nu de voormalige bewindslieden laten horen vanwege een officiële verklaring van FNV Bouw-bestuurder Charles Verhoef. Daaruit zou blijken dat de Arbeidsinspectie “de ambtelijke en politieke leiding van het ministerie van Sociale Zaken heeft gevraagd” of ambtenaren van de ministeries van Algemene Zaken en VROM strafrechtelijk moesten worden vervolgd. “Zij zouden vooraf hebben geweten dat het verboden middel thinner zou worden gebruikt bij de renovatie.” De werkzaamheden hadden destijds haast omdat het Catshuis beschikbaar moest zijn voor het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Waarheid

Het kabinet vroeg de Rijksrecherche in februari 2008 alsnog een onderzoek te doen naar de brand. Premier Jan Peter Balkenende hoopte dat er zo een einde zou komen aan suggesties dat het kabinet de waarheid over deze brand zou willen verdoezelen. Ook de Tweede Kamer eiste eerder een diepgaand strafrechtelijk onderzoek naar deze brand.

Reageer op dit artikel