nieuws

Storend geluid heel nauwkeurig in kaart

bouwbreed

Aan de hand van metingen in twee richtingen een driedimensionale kaart maken van het geluid dat machines produceren. Promovendus Rick Scholte slaagde erin daarmee heel gericht herriebronnen te lokaliseren.

Het onderzoek waarop Scholte vandaag promoveert aan de TU Eindhoven, is mede uitgevoerd in opdracht van Philips. Daarom richtte hij zijn aandacht vooral op kleine apparaten, zoals mobieltjes en MP3-spelers. Daarvan kan hij tot op de millimeter nauwkeurig aangeven welk onderdeel verantwoordelijk is voor de storende geluiden die dergelijke apparaten produceren.
Maar de methode is heel goed op te schalen naar grote machines en constructies. Samen met medewerkers van de faculteit Bouwkunde onderzocht Scholte ook al hoe een muur in trilling kwam. Daarmee kon hij precies uitfilteren welk geluid afkomstig was van de trillingen in de muur en welk van een bron daarachter die via kieren en andere lekken doorkomen. Met de traditionele lasermetingen zijn die verschillende bronnen volgens Scholte niet uit elkaar te halen.

Holografie

De techniek die Scholte gebruikt, noemt hij akoestische holografie. Met een array van microfoons of druksensoren scant hij op een afstandje een apparaat. Met speciaal ontwikkelde algoritmes kan hij die informatie terugrekenen en vormt een 3D-beeld. Scholte: “Het is alsof je aan de rand van een vijver staat en de hoogten registreert van de golven die daar aankomen. Met mijn methode kun je precies de plek achterhalen waar de steentjes die daarvoor verantwoordelijk zijn, in het water plonsden.”
Samen met een partner is Scholte van plan de techniek volgend jaar binnen een eigen bedrijf op de markt te brengen. Volgens hem is het het meest zinvol om apparaten in eerste instantie grof te scannen en van daaruit langzaam in te zoomen met metingen in hogere resolutie. In plaats van direct alle aandacht te richten op de pomp, een belangrijke geluidsbron van cv-ketels, kan dan bijvoorbeeld blijken dat het slimmer is de aandacht te richten op een onderdeel in de directe omgeving, dat in trilling wordt gebracht.

Reageer op dit artikel