nieuws

Schuldenlast noopt Spaans Sacyr tot verkoop tolwegdochter aan Citigroup

bouwbreed

Het Spaanse bouwconcern Sacyr Vallehermoso verkoopt haar tolwegdochter Itínere Infraestructuras voor ruim 7,8 miljard euro aan een investeringsfonds van de Amerikaanse bank Citigroup.

De Spanjaarden zien zich genoodzaakt Itínere van de hand te doen vanwege de torenhoge schuldenlast van het bedrijf. Die is opgelopen tot 19,7 miljard euro. Met de verkoop van het tolwegbedrijf kan Sacyr haar schulden met 37 procent terugbrengen tot 12,5 miljard euro.
Citigroup betaalt 2,8 miljard voor Itínere zelf en neemt daarnaast nog eens 5 miljard euro aan schulden over. De bank verkrijgt in eerste instantie een belang van bijna 43 procent in het tolwegenbedrijf. In later stadium komt daar nog eens 11,6 procent bij.

Snelweg

Itínere beheert ruim 3500 kilometer snelweg in onder meer Spanje, Chili, Portugal, Brazilië en Ierland. In de eerste negen maanden van dit jaar boekte het bedrijf een omzet van 479 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg in die periode 349 miljoen.
Concessies die betrekking hebben op ziekenhuizen en logistieke centra, maken geen deel uit van de deal. Ook blijft een aantal concessies in tolwegen rond hoofdstad Madrid in handen van Sacyr.
In een poging de schulden verder te verminderen, wil het aannemingsconcern ook zijn belang van 20 procent in de Spaanse oliemaatschappij Repsol verkopen. Het Russische olieconcern Lukoil is de beoogde koper. De Spaanse politiek heeft echter grote moeite met deze transactie. Zij vreest dat Lukoil te veel macht krijgt bij het grootste oliebedrijf van Spanje.

Reageer op dit artikel