nieuws

Rundedal blijft tuinbouwgebied

bouwbreed

Het tuinbouwgebied Rundedal bij Klazienaveen wordt geen bedrijventerrein. Burgemeester en Wethouders van Emmen verwachten dat de ontwikkeling van aardwarmte in de Emmer tuinbouwgebieden nieuwe kansen oplevert en zien dus geen heil in een functiewijziging. Onlangs ging de enige tuinder in het twee jaar geleden geopende tuinbouwgebied failliet.

Het tuinbouwgebied Rundedal bij Klazienaveen wordt geen bedrijventerrein. Burgemeester en Wethouders van Emmen verwachten dat de ontwikkeling van aardwarmte in de Emmer tuinbouwgebieden nieuwe kansen oplevert en zien dus geen heil in een functiewijziging. Onlangs ging de enige tuinder in het twee jaar geleden geopende tuinbouwgebied failliet.
Het 300 hectare grote Rundedal is bestemd als vestigingsplaats voor tuinders uit het Westland. Die blijven om economische en sociale redenen echter liever in eigen omgeving. Aardwarmte zorgt volgens de gemeente Emmen voor lagere energielasten, iets dat vestiging in het gebied aantrekkelijk maakt. Tuinbouworganisaties steunen de gemeente hierin. Momenteel loopt er een haalbaarheidsonderzoek naar de winning van de aardwarmte.
In de bodem van het Rundedal is op een diepte van 3 kilometer water van 100 graden Celsius aanwezig. Dit is meer dan voldoende om zelfs een volgebouwd Rundedal te kunnen verwarmen. De totale investering die met de boringen gemoeid is, ligt rond de 30 miljoen euro. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn of winning van de aanwezige aardwarmte rendabel is.

Reageer op dit artikel