nieuws

Piepschuimkever verspreidt salmonella

bouwbreed Premium

De piepschuimkever vreet niet alleen het isolatiemateriaal weg in boerenschuren, het diertje is ook een verspreider van ziekteverwekkers. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Wageningen.

De piepschuimkever vreet niet alleen het isolatiemateriaal weg in boerenschuren, het diertje is ook een verspreider van ziekteverwekkers. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Wageningen.
De van oorsprong subtropische kever blijkt salmonella over te dragen op kippen. In moderne stallen kan de Alphitobius diaperinus, zoals het beestje officieel heet, niet meer zo goed uit de voeten. Het isolatieschuim is vaak gecacheerd met een laag aluminiumfolie waar de kevers niet doorheen komen. Bovendien monteren stallenbouwers aluminiumprofielen aan de wanden, waardoor ze het isolatiemateriaal helemaal niet kunnen bereiken. In oudere stallen kunnen de insecten nog enorme schade aanrichten en vreten soms de complete isolatiepakket onder het dak of de vloer weg. De piepschuimkevers voeden zich met veevoer en afval en houden zich bij voorkeur op in kieren in de vloer. Maar zodra de stal afkoelt zoeken ze het dak op en beginnen daar aan hun vernietigende werk.

Reageer op dit artikel