nieuws

Openbaar aanbesteden

bouwbreed

In het artikel ‘Dat vrije partijen nooit openbaar aanbesteden geeft te denken’ (cobouw 1 december 2008) staat “Aanbesteden is het in concurrentie vragen om prijsaanbiedingen voor een project aan verschillende bouwbedrijven. De bedoeling is dat de opdrachtgever op deze wijze zijn bouwwerk voor de laagste kosten verkrijgt… Overigens is deze vooronderstelling, die ten grondslag ligt aan het gehele EU-mededingingsbeleid…”

In het artikel ‘Dat vrije partijen nooit openbaar aanbesteden geeft te denken’ (cobouw 1 december 2008) staat “Aanbesteden is het in concurrentie vragen om prijsaanbiedingen voor een project aan verschillende bouwbedrijven. De bedoeling is dat de opdrachtgever op deze wijze zijn bouwwerk voor de laagste kosten verkrijgt… Overigens is deze vooronderstelling, die ten grondslag ligt aan het gehele EU-mededingingsbeleid…”
In mijn ogen is dit slechts voor een deel juist. Het EU-mededingingsbeleid is primair ontstaan om het in de markt zetten van overheidsopdrachten (werken, diensten en leveringen) op eerlijke en transparante wijze te organiseren. Alle bedrijven die in staat zijn een opdracht uit te voeren, moeten in de gelegenheid zijn een aanbieding te doen. De overheid mag principieel geen voorkeur hebben anders dan de kwaliteit van de aanbieder en zijn aanbieding.
Hiermee is volgens mij de vraag waarom ‘vrije’ partijen nooit openbaar aanbesteden voor het belangrijkste deel al beantwoord… De bovenstaande wetmatigheid van transparantie geldt voor hen namelijk niet. Hiermee vervalt het belangrijkste argument en resteert enkel de genoemde vooronderstelling van het verkrijgen van de laagste prijs. Deze wordt door de schrijvers Buur en Pries voldoende in twijfel getrokken.

Reageer op dit artikel