nieuws

Nieuwbouw synagoge in Amsterdam-Zuid

bouwbreed

De Liberaal Joodse Gemeente krijgt een nieuwe synagoge en gemeenschapscentrum aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam-Zuid. De nieuwbouw vervangt de oude sjoel tegenover de RAI, die moest wijken vanwege de nieuwbouwplannen voor de Zuidas.

De nieuwe synagoge van vier verdiepingen heeft ‘een paviljoenachtig karakter’ en komt los te staan op een door groen en water omgeven eiland. Een nieuw gebouw was, zo verklaart een woordvoerder, hard nodig. De Liberaal Joodse Gemeente maakt een snelle groei door. Bovendien was het oude onderkomen verouderd.
De nieuwbouw is ontworpen door Bjarne Mastenbroek van het Amsterdamse architectenbureau Search. Ceremoniële tradities en rituelen gaven hem weinig aanknopingspunten voor de verschijningsvorm van de synagoge. Zijn sjoel bestaat uit een centrale ruimte met uitbreidingen aan weerszijden onder dubbele balkons. Deze twee ‘zijarmen’ samen met de vier balkons en een centraalgeplaatste vide boven het spreekgestoelte doen denken aan de zevenarmige kandelaar. Dat licht is het oudste symbool voor het Jodendom. Verder heeft Mastenbroek gekozen voor een klassieke opstelling, waarbij het katheder waarop de Thora wordt gelezen in het midden tussen de mensen staat.

Tegels

Voor de bekleding van de buitengevel van het gebouw heeft Search in samenwerking met tegelfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum speciale keramische tegels ontwikkeld. De ronde tegels met onregelmatig oppervlak zijn glanzend wit geglazuurd en worden verdekt in een stuclaag geplaatst. De onregelmatige weerkaatsing van het licht moet een gevarieerd gevelbeeld opleveren, aldus de ontwerper. De bouwsom bedraagt naar schatting 11 miljoen euro. De synagoge wordt gebouwd door Bouwbedrijf M.J. de Nijs uit Warmenhuizen, die het pand in het voorjaar 2010 oplevert. Tot vorig jaar zetelde de joodse gemeente 300 meter verderop op de Kop van de Rivierenbuurt. Daar komt grootschalige nieuwbouw, met onder meer het musicaltheater van Joop van den Ende, een scholencomplex en een nieuw stadsdeelkantoor.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels