nieuws

Moeilijkheden door lekkend parkeerdak Swaenen borgh

bouwbreed Premium

Bedrijven in winkelcentrum Swaenenborgh in Meppel ondervinden in toenemende mate wateroverlast door scheuren en gaten in het parkeerdak. Dat bleek tijdens een kort geding dat mede-eigenaar Herk Immo had aangespannen tegen de gemeente Meppel.

In Swaenenborgh zijn onder meer Albert Heijn en bioscoop ’t Swaentje gevestigd. De gemeente heeft zich in 1983 bij de ontwikkeling van het complex verplicht tot onderhoud van het parkeerdak en het terrein daartoe in 1985 formeel als openbare weg bestempeld. Dat is twintig jaar lang goed gegaan, maar sinds 2004 zit de klad er in, meldt Herk Immo. Met als gevolg dat de situatie langzamerhand onhoudbaar is geworden. Bakken in winkels moeten het water opvangen. Groot onderhoud is dringend noodzakelijk. Dat kost echter een half miljoen euro. De mede-eigenaar stelt de gemeente daarvoor aansprakelijk, wijzend op het contract uit 1983. Herk Immo stelt daarbij dat de gemeente ook de parkeergelden opstrijkt. De gemeente stelt echter dat ze niet verantwoordelijk is voor het slechte dak. Wel voor de bovenste parkeerlaag en de aankleding, maar die zorgen volgens de gemeente niet voor problemen. Al ziet die deklaag er volgens Herk Immo ook slecht uit. Maar ook in de deklaag wil Meppel liever niet al te veel investeren.
Advocaat Kloosterman laat namens de gemeente weten dat er plannen zijn het gebied te herontwikkelen, nu Albert Heijn en de bioscoop vrijwel zeker naar het nieuw te ontwikkelen centrumgebied Het Vledder gaan en leegstand en verpaupering dreigt voor Swaenenborgh. In het kader van die herontwikkeling acht de gemeente het niet zinvol nu een grote investering te doen.

Overlast

Om de acute wateroverlast op te lossen, wil de gemeente wel een tijdelijke voorziening treffen door hier en daar te ‘pleisteren’, maar daar heeft Herk Immo geen enkel vertrouwen in. Het bedrijf baseert zich daarbij op een rapport van een deskundig bedrijf, dat stelt dat complete vervanging noodzakelijk is.

Afspraak

De gemeente stelde in de discussie ook nog voor het parkeerdek weg te halen en een gewoon dak op het winkelcentrum aan te brengen, wat veel goedkoper is. Volgens de gemeente zijn de 110 parkeerplaatsen bovenop het winkelcentrum niet van belang voor de algehele parkeercapaciteit in de stad, maar louter voor klanten van Swaenenborgh en de bewoners van enkele appartementen in het complex.
Verder heeft de gemeente aangeboden 30 procent van de investering in een nieuw parkeerdak voor haar rekening te nemen, maar daar wil Herk Immo niets van weten. Afspraak is afspraak, stelt het bedrijf, wijzend op het contract uit 1983.
De voorzieningenrechter geeft beide partijen nog twee weken de tijd er onderling uit te komen. Lukt dat niet, dan wijst de rechter op 24 december vonnis.

Reageer op dit artikel