nieuws

Infrabouw wint terrein in Europa

bouwbreed

De infrabouw wint terrein in Europa. Het aandeel in de bouwproductie stijgt tot bijna een kwart in 2011.

Spanje aan top met 55,4 miljard euro

“In het jaar 2000 maakte de grond-, water- en wegenbouw 20 procent uit van de productie in het gebied van Euroconstruct”, zegt Erich Gluch van het Beierse instituut Ifo. “Van de eeuwwisseling tot 2011 groeit de productiewaarde van de bouw van 1350 miljard en tot 1458 miljard euro. Infra maakt een sprong naar 24 procent van alle bouwactiviteiten. De woning- en utiliteitsbouw komen in 2011 uit bij respectievelijk 43 en 33 procent”.
Euroconstruct becijfert de productie van de sector infra voor Nederland dit jaar op 16,8 miljard euro. De bouwers leveren komend jaar 1,8 procent omzet in om in 2010 nogmaals 1,2 procent kwijt te raken. In 2010 stijgt de productie weer naar 16,7 miljard euro, na dit jaar het beste resultaat van het decennium.

Spanje

De grootste West-Europese markt voor de infrabouwers is momenteel Spanje. In het land wordt dit jaar 55,4 miljard euro uitgegeven. De investeringen dalen na de jaarwisseling 3,2 miljard euro en trekken vanaf 2010 weer voorzichtig aan.
Duitsland is op het vlak van de infra dit jaar goed voor 49,4 miljard euro. Ondanks de financiële crisis bouwen de Oosterburen gestaag door. Dankzij jaarlijks een paar procent groei komt de infrabouw in Duitsland over drie jaar uit op 50,1 miljard euro. Hetgeen nog steeds een flinke slok (4,8 miljard euro) minder is dan de Spanjaarden uitgeven aan hun wegen en (irrigatie-)kanalen uitgeven.

Overheidsinspanning

Na Spanje en Duitsland zijn Frankrijk (met dit jaar 46,7 miljard euro) en Italië (41,9 miljard euro) de grootste infrabouwers van West-Europa. Vergeleken met de toplanden steekt Groot-Brittannië mager af. De Britse infra was afgelopen jaren teruggezakt naar een slordige 24 miljard euro en richt zich dankzij grote overheidsinspanningen langzaam weer op. Voor 2009 zit al weer een omzet van 28 miljard euro in de pijplijn. De groei zet zich volgens Euroconstruct door tot 30,9 miljard euro in 2011.
Op het vlak van de grond-, water- en wegenbouw is België een bescheiden markt. De polsstok reikt dit jaar niet verder dan 5,7 miljard, amper een derde van de Nederlandse infra-ambities.

Reageer op dit artikel