nieuws

Goede raad

bouwbreed Premium

De bouw krijgt uit onverdachte hoek steun voor het idee van een laag btw-tarief op bouwwerken. Niets minder dan ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft uitgesproken dat peepshows beschouwd moeten worden als podiumkunst waarvoor per definitie het lage btw-tarief gehanteerd wordt.

De bouw krijgt uit onverdachte hoek steun voor het idee van een laag btw-tarief op bouwwerken. Niets minder dan ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft uitgesproken dat peepshows beschouwd moeten worden als podiumkunst waarvoor per definitie het lage btw-tarief gehanteerd wordt.
Dit is voor de bouw een argument te meer om eveneens onder het lage btw-tarief te vallen. De sector produceert aan de lopende band kunstwerken en het podium is de ganse aardkloot te beginnen met Nederland.
Het kabinet zal er ongetwijfeld niet voor voelen. Onze opperbankier – niet Nout Wellink maar Wouter Bos – stopt zijn miljarden liever tegen 8,5 procent in de banken die het vervolgens bij De Nederlandsche Bank op een depositorekening zetten. Lekker veilig, dat wel, maar niet de bedoeling van Bos. Die had juist graag gezien dat de banken weer wat scheutiger zouden worden met hun kredieten en tevens de risico-opslag weer zouden verlagen. Het blijft immers vreemd dat kort geld nog steeds duurder is dan lang geld.
Het gevolg is dat beleggers er nu helemaal niets meer van snappen. Het spaargedrag van de banken en de forse renteverlagingen van diverse centrale banken deze week, maakt ze alleen maar argwanend.
Zelfs bedrijvennieuws dat aanvankelijk leidt tot euforische koersstijgingen, helpt niet. Dat zag bijvoorbeeld Boskalis. Kort nadat de baggeraar aankondigde niet langer Smit Internationale te willen inlijven, steeg de koers met meer dan 10 procent. De slotkoers was echter meer dan 8 procent in de min om vrijdag nog eens 7 procent in te leveren. Kennelijk realiseerden de beleggers zich dat het vasthouden van 20 procent in Smit weinig oplevert, hoe goed Smit-baas Ben Vree ook zijn best doet.
De drie beursgenoteerde bouwers deden het nauwelijks beter. Dat is het meest opmerkelijke voor BAM dat duidelijk heeft laten zien als bedrijf met brede spreiding gewapend te zijn tegen de crisis. Goede raad is altijd duur. Blijkbaar ontbreekt het bedrijven en beleggers aan middelen om die in te roepen.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel