nieuws

Franse civieltechniekvraagt om staatssteun

bouwbreed Premium

De Franse organisatie van aannemers van openbare werken heeft de regering gevraagd om een nationaal herstelplan.

De Franse organisatie van aannemers van openbare werken heeft de regering gevraagd om een nationaal herstelplan.
De FNTP wil dat er een financieel agentschap komt dat gemeenten en regionale overheden geld verstrekt om openbare werken uit te voeren. Ook vraagt de organisatie om een staatssecretaris voor grote projecten.
De Fédération nationale des travaux publics reageert daarmee op de daling van het volume aan opdrachten. Dit jaar ligt het opdrachtenniveau 1,5 procent lager maar voor volgend jaar wordt een daling met 9 procent voorzien. De neergang volgt op vijf jaren van sterke groei waarin de aannemers in deze sector gezamenlijk 15.000 nieuwe arbeidsplaatsen hebben gecreëerd.
Volgens voorzitter Patrick Bernasconi ‘zijn de opdrachtenboeken de laatste weken echter in snel tempo verslechterd’. De sector heeft nu nog voor 4,6 maanden werk in de boeken staan tegen 5,8 maanden vorig najaar.
Bernasconi vreest dat de sector in 2009 ‘in een zwart gat dreigt te vallen’. Hij wijst er op dat er weliswaar een reeks grote projecten op het programma, zoals het Kanaal Seine-Schelde, de TGV Bretagne en andere grote spoorlijnen, maar dat daar nog altijd geen geld voor is vrijgemaakt. ”Als er geen maatregelen komen, dan krijgen we de grootste klap sinds het zwarte jaar 1996.”

Reageer op dit artikel