nieuws

Commercieel vastgoed VS aan vooravond crisis

bouwbreed Premium

De financiële wereld houdt de adem in dat de wereld van het commercieel vastgoed in de Verenigde Staten de huizenmarkt achterna gaat. Ook hier hebben hypotheekverstrekkers de wereld overspoeld met dubieuze financiële producten.

Nadat eerst huiseigenaren niet meer in staat waren hun hypotheeklasten te betalen, dreigen nu met name winkels en hotels betalingsachterstanden te krijgen. Die kampen met lagere omzetten als gevolg van de economische crisis.
Anders dan op de huizenmarkt is in commercieel vastgoed aanzienlijk minder agressief gehandeld. Hypotheken werden in de topjaren 2005 en 2006 voor maximaal 80 procent van de waarde verstrekt tegen rentepercentages van 5 tot 6 procent. Probleem is evenwel dat dit jaar de waarde van vastgoed is gedaald waardoor de executiewaarde van panden onder de hoogte van de hypotheek is gedoken.

Schade

Daarbij komt ook dat ook deze hypotheken in de markt zijn gezet, meestal in de vorm van zogenoemde credit default swaps (cds), een soort bedrijfsobligatie. Deze markt is volgens de Bank voor Internationale Betalingen zo’n 43.000 miljard dollar groot, om en nabij de omvang van de totale wereldeconomie. Financiële experts verwachten dat tussen de 250 en 500 miljard schade geleden zal worden.
Veel zal afhangen van hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen, weet de directeur van vastgoedinvesteringsbank Eastdil Secured, Michael van Konynenburg, Hij wijst er daarbij op dat de hypotheekfinanciers altijd hebben gekeken naar de cash flow die wordt gegenereerd. Dat alleen al maakt deze potentiële crisis geheel anders dan de huizencrisis waar subprime-leningen zijn gegeven aan mensen die het niet konden betalen.

Winkel-kantorensector

Aan de andere kant gaan huurders weg waardoor de inkomsten verminderen als er niet snel andere huurders worden gevonden. Met name de winkel- en kantorensector in de VS heeft daar last van. “Er zullen verliezen en wanbetalingen optreden. Maar het zal niet op dezelfde schaal zijn als op de huizenmarkt”, verwacht Van Konyneburg.

Reageer op dit artikel