nieuws

‘Bouw zet ict in als wapen tegen crisis’

bouwbreed Premium

Meer dan de helft van de bezoekers van Bouw 0x26 ICT 2009 gaat investeren in digitale hulpmiddelen. De economische omstandigheden zijn voor hen een reden om de beurs te bezoeken. Investeren in ict zien zij als een wapen tegen economische tegenwind.

Dat stelt Audrey Wildschut, projectmanager van Bouw 0x26 ICT 2009. De vakbeurs vindt in februari plaats, parallel met de Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Volgens Wildschut zullen de bezoekers zo’n 35 miljoen euro uitgeven aan informatie- en communicatietechnologie, gemiddeld 66.000 euro per bezoeker. De projectmanager baseert haar mening op onderzoek door VNU Exhibitions onder bezoekers van de voorgaande Bouw 0x26 ICT 2008.
Zij zien investeren in ict als een geschikte manier om rendementen op peil te houden. Driekwart is bereid bestellingen te plaatsen via internet en digitale facturen te ontvangen. E-commerce zou namelijk besparingen mogelijk maken. Opvallend is dat bijna de helft van de ondervraagden zegt geen gevolgen te ondervinden van de economische crisis. Minder dan de helft verwacht een geringe daling van de omzet.
Volgens Wildschut zet economische tegenwind aan tot investeren in ict. De meest genoemde strategie is besparen en dat kan met digitale technologie. Volgens Jules Verlaan van www.bouwweb.nl, de oudste website voor de bouw in Nederland, zal het gebruik van ict toenemen. “De financiële crisis zorgt voor een ‘drive’ om te kijken of het efficiënter kan. Vergaderen via internet bijvoorbeeld – ik doe het ook wat vaker. Daar zitten wat haken en ogen aan, een goede voorbereiding is essentieel. Bouwers vinden ict echter al gauw ingewikkeld. Dan haken ze af. Maar door de crisis verwacht ik een toenemende belangstelling voor digitale technologie”, aldus Verlaan.

Tegenwind

Hij benadrukt dat echt contact in levende lijve zal blijven bestaan. Hij merkt dat zijn website meer bezoekers trekt, als de pagina’s vaker worden vernieuwd en aangevuld.
Volgens Frans van Meijel, directeur van Van Meijel Automatisering in Emmeloord, zullen de leveranciers van ict aan de bouw de economische tegenwind niet zo snel merken. Hij verwacht een toenemende interesse in producten die op korte termijn en aantoonbaar een ‘return on investment’ opleveren. De investeringen in zware implementaties, zoals van een ‘enterprise resource planning’ (erp)-systeem zullen wat afnemen. Een voorbeeld van software die zichzelf snel terugverdient is Teamworks van Lombardi, in Nederland verkrijgbaar bij Van Meijel Automatisering. Het is een Engelstalig ‘business process management’ (bpm)-systeem. Hoewel het afkomstig is uit de Verenigde Staten, sluit het volgens Frans van Meijel goed aan op de werkprocessen in de Nederlandse bouwsector. Daarmee kunnen managers snel en diep in de werkprocessen doordringen.

Omwenteling

De economische omstandigheden zullen sommige ict-leveranciers in de kaart spelen. Andere zullen mogelijk een deel van hun omzet verliezen. Met meer dan 75 exposanten en organisatoren van seminars is de deelnemerslijst van Bouw 0x26 ICT 2009 wat korter dan van de editie in 2008, maar bezoekers én deelnemers verwachten een toename van het ict-gebruik.
Volgens Audrey Wildschut werkt de beurs als vliegwiel voor de bouw. “We hebben in vijf jaar tijd een omwenteling gezien. De hele bouw is ervan doordrongen dat de inzet van ict de kwaliteit van het product verhoogt. Vijf jaar geleden drong dat besef nog maar schoorvoetend door, nu ziet iedereen de voorbeelden.” Bouw 0x26 ICT 2009 biedt een combinatie van een expositie, seminars in het vernieuwde Media Plaza en andere activiteiten.

Reageer op dit artikel