nieuws

Aardwarm te levert corporaties geld op

bouwbreed Premium

Drie Haagse corporaties leveren vanaf volgend jaar nieuwbouwwoningen op die worden verwarmd met aardwarmte. Voor bestaande bouw is deze energievoorziening nog te kostbaar.

Een huis met wat pijpjes. Een niet getrainde kijker zal er nauwelijks acht op slaan. In dat huis aan de Zuidwoldestraat in Den Haag-Zuidwest zal aankomend jaar een 2200 meter diep gat geboord worden, vertelt directeur Eric Muller van het bedrijf Aardwarmte Den Haag, terwijl hij een foto in de hoogte houdt. Doel is heet water van 70 graden Celsius op te pompen en een hele wijk te verwarmen. 4200 Huishoudens zullen uiteindelijk, in 2015, met deze aardwarmte hun woning verwarmen en hun aardappelen koken.
Muller: “Het is voor het eerst dat in Nederland woningen op deze manier verwarmd worden.” Wel zijn er al bedrijven die de milieuvriendelijke energiebron toepassen. Glastuinder Van den Bosch uit Bleiswijk was de eerste. En ook de oude mijnen in Limburg zullen worden hergebruikt om 350 huizen en bedrijven te gaan verwarmen.
In Den Haag is het balletje in 2004 gaan rollen. De gemeente wil graag in 2050 een CO2-neutrale stad zijn. En de corporaties wilden hun steentje bijdragen. Voor Den Haag- Zuidwest betekende dat: huizen op aardwarmte. Woningcorporaties HaagWonen, Vestia en Staedion leveren de woningen. En E.ON en Eneco zorgen voor de energievoorziening.

Rendement

Fattah Kabbaj, adviseur Onderhoud en Milieu bij woningcorporatie Staedion denkt dat andere corporaties in Nederland zullen volgen. Ze moeten wel. “De fossiele brandstofvoorraad raakt snel op.” Maar ook energiebedrijven hebben belangstelling. “Die willen graag hun maatschappelijk rendement opvijzelen.”
Het project in Den Haag staat begroot voor 50 miljoen euro. Daarvan is 4 miljoen subsidie afkomstig van SenterNovem. Het rendement van het project: 6 procent. Winstgevend dus. “Zonder de subsidie zou het rendement aanzienlijk lager uitkomen”, weet Kabbaj. Energiebedrijven moesten volgens hem water bij de wijn doen. “Voor hen is een rendement van 8,5 procent of meer uitgangspunt. Maar dat was gewoon niet haalbaar.” In dertig jaar zijn de investeringen volgens Muller terugverdiend. “Met een kleine restwaarde; het leidingwerk bijvoorbeeld gaat langer mee.”

Energiebesparing

Het geld wordt verdiend door de energiebesparing. Hoe zit dat precies? De woonconsument betaalt zijn energierekening op basis van het niet-meer-dan-anders-beginsel. Een huishouden dat aardwarmte gebruikt, betaalt nooit meer dan een huishouden met een identieke woning met een HR-ketel (met een epc-waarde van 0,8). In euro’s: een bewoner van een driekamerappartement betaalt maximaal 125 euro per maand. Maar aardwarmte is toch goedkoper dan een HR-Ketel? “Klopt”, zegt Kabbaj. “De door de corporatie gebouwde woningen halen soms zelfs een energiewaarde van 0,56.”
Bewoners zullen profiteren van de relatief goedkope aardwarmte, verzekert Muller. “Alleen we weten nog niet precies hoeveel.” Maar het zijn vooral de corporaties en de energiebedrijven die het verschil tussen de oude en nieuwe energienota incasseren. Muller: “Het verschil helemaal weggeven, dat kan niet. De investering moet terugverdiend worden. Voor niets gaat de zon op.”
Daarom waren ook minstens zeshonderd nieuwbouwwoningen nodig, verduidelijkt Kabbaj. Pas dan wordt aardwarmte interessant. “Het boren kost namelijk alleen al 6,5 miljoen euro. En dan heb je nog geen leiding getrokken. Bij nieuwbouw is de aanleg relatief goedkoper, omdat je de aanleg van voorzieningen voor aardwarmte dan in de bouwstroom meeneemt.”

Vloerverwarming

De aardwarmtewoningen krijgen allemaal vloerverwarming in plaats van radiatoren, omdat de warmte hiermee gelijkmatig verdeeld wordt. Bij bestaande bouw is vloerverwarming echter niet altijd haalbaar, omdat oude huizen vaak een houten vloer hebben. Verwarming in de gevel biedt uitkomst, al blijft de rekensom negatief uitvallen, blijkt uit een grove berekening die Muller zelf maakte. “In bestaande bouw kost het aanleggen van aardwarmte 3500 euro per woning extra.”
Dat is niet betaalbaar voor corporaties die tienduizenden woningen bezitten. De kosten kunnen immers niet terugverdiend worden door een huurverhoging. Corporaties hebben te maken met een inflatievolgend huurbeleid. Bovendien zou de huursubsidie voor sommige bewoners in gevaar komen. Nederlandse corporaties hopen dat de Eerste Kamer dit ongemak binnenkort tackelt. Muller: “Het zou een enorme impuls geven aan energiezuinige investeringen in de bestaande bouw door corporaties.”

Reageer op dit artikel