nieuws

Zware betonbunker bewaart archieven Achterhoek

bouwbreed

Een zware betonbunker van 2400 ton wordt in Doetinchem gerealiseerd om alle archieven uit de regio Achterhoek onder optimale condities te bewaren. 

Het streekarchief krijgt een bruut front van schoonbeton met een geknikte vorm. Dit front vormt tevens de entree tot alle functies in het complex waar verder onder meer de bibliotheek en een speel-o-theek worden ondergebracht. De oksel in de linker- en rechtervleugel van het voormalige schoolgebouw Brewinc wordt gesloopt en maakt plaats voor het entreegebouw met op de eerste en tweede etage de archiefruimte. De rechtervleugel blijft behouden, de linkervleugel deels.
Achter het voormalige schoolgebouw worden de technieklokalen met sheddaken omgebouwd tot een parkeergarage met daarboven 26 startersappartementen. De sheddaken, die in slechte staat zijn, worden gerestaureerd. De appartementen komen er vlak onder.
De gebouwen zijn hoog genoeg om woon- en parkeerfunctie te stapelen. “Bouwfysisch is het nog een hele kluif om woonruimte onder deze sheddaken mogelijk te maken”, stelt projectleider Gerard Nijkamp van de ontwikkelcombinatie Koopmans/WAM 0x26 Van Duren. Een stuk nieuwbouw wordt achterop het terrein gerealiseerd met een zorgcomplex en een complex met 86 appartementen.
Het streekarchief krijgt een bijzonder zware, gladde betonconstructie waarbij de krachten via de dikke wanden en kolommen op de fundering worden afgevoerd. De binnentemperatuur en luchtvochtigheid moeten van constante kwaliteit zijn.
In de vloeren komen vloerverwarming- en koelingselementen, in het plafond zitten ook de verlichting- en beluchtingsinstallaties. Het wand, vloer- en plafondoppervlak moet kaal en vlak om de ruimte stofvrij te houden. Begin volgend jaar wordt een deel van het schoolgebouw gesloopt, waarna de bouw van het cultuurcluster in het voorjaar begint. De bouw van de starterswoningen, parkeergarage en het nieuwe appartementencomplex start in het eerste kwartaal van 2010. Op ten Noort Blijdenstijn uit Utrecht ontwerpt het cultuurcluster en de Rotterdamse architect Johan de Wachter neemt de sheddakwoningen voor zijn rekening.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels