nieuws

Welstandscommissies zijn niet meer nodig

bouwbreed Premium

Gemeenten hoeven niet langer een welstandscommissie te hebben die bouwvergunningen uitdeelt. Het kabinet heeft besloten deze eis te laten vervallen. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze controleren of bouwplannen aan de welstandseisen voldoen. Dat moet het bouwproces versnellen. Het kabinet wil bovendien dat het welstandsbeleid van gemeenten deel uitmaakt van het bestemmingsplan. Volgens de Federatie Welstand zullen gemeenten de welstandscommissies echter niet afschaffen. Zij vertrouwt erop dat wethouders de nieuwe speelruimte gebruiken om met de commissies de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van hun gemeente verder te versterken.

Gemeenten hoeven niet langer een welstandscommissie te hebben die bouwvergunningen uitdeelt. Het kabinet heeft besloten deze eis te laten vervallen. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze controleren of bouwplannen aan de welstandseisen voldoen. Dat moet het bouwproces versnellen. Het kabinet wil bovendien dat het welstandsbeleid van gemeenten deel uitmaakt van het bestemmingsplan. Volgens de Federatie Welstand zullen gemeenten de welstandscommissies echter niet afschaffen. Zij vertrouwt erop dat wethouders de nieuwe speelruimte gebruiken om met de commissies de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van hun gemeente verder te versterken.
De eerste welstandscommissie, toen nog ‘schoonheidscommmisie’ werd 110 jaar geleden in Amsterdam ingesteld.

Reageer op dit artikel