nieuws

‘We willen allemaal wel directeur worden’

bouwbreed

Hoe motiveer je bouwkundestudenten voor een baan in de bouw? Deel helmen uit, sleep ze een bouwplaats op en houdt een gloedvol betoog over een van de belangrijkste sectoren in de economie. Vijftig procent is dan wellicht al binnen.

“Directeur, dat willen we allemaal wel worden. Maar je moet onderaan beginnen. Giel Martens, adjunct-directeur productie bij bouwbedrijf Van Wijnen regio Zuid weet waar hij over spreekt. Zeven eerstejaars studenten bouwkunde van Hogeschool Zuyd (“vroeger zeiden we gewoon hts”) hangen aan zijn lippen op een bouwplaats van de Maasboulevard in Venlo. De studenten nemen deel aan een Bouw Oriëntatie Dag van Bouwend Nederland, de koepel van uitvoerende bouwbedrijven. Martens is gevraagd de studenten wat wegwijs te maken. Hij is een begenadigd spreker die zijn jonge gehoor in de modderige bouwput aan de Maas onder een verlegen herfstzonnetje weet te boeien. Een bouwput waar Van Wijnen samen met aannemer Van Nieuwenhuizen-Jongen werkt aan een nieuwe parkeergarage.
In 1981 afgestudeerd aan de hts, in een tijd waarin er nergens werk te krijgen was voor een hts’er, begon Martens noodgedwongen met het vullen van bestaande wandjes met steenwol van Rockwool, houdt hij zijn gehoor voor. “Koeliearbeid”, noemt hij het, maar hij heeft in die tijd iets heel belangrijks geleerd. “In de pauzes zat ik voorin het werk-busje tussen twee collega’s mijn brood op te eten. Sindsdien heb ik veel respect voor de bouwvakker. Ik kan jullie verzekeren: hier lopen mensen rond die nul respect hebben voor de zwoegende bouwvakker in weer en wind. Iedereen wil na zijn afstuderen het liefst binnen werken. Maar besef dat het werk buiten net zo belangrijk, en misschien nog wel belangrijker is en vooral respect verdient!”

Eerstejaars

De directe manier waarop Martens over zijn avontuurlijke leven in de bouw vertelt, het leven dat hij leidde tot zijn huidige functie van adjunct-directeur, verleidt de studenten ertoe met hun ervaringen en verwachtingen over de brug te komen. Ze zijn allen eerstejaars en moeten na een stage een keuze maken tussen bouwkunde en civiele techniek. Een enkeling weet het nog niet. Personeelsmanager Veerle Sins van Van Wijnen Zuid bezweert haar toehoorders: “Werken moet je heel lang. Dus kies vooral iets wat je heel leuk vindt. Anders hou je het niet vol.” Haar gehoor knikt instemmend. Rick Haus (21) uit Maasbracht vertelt, dat hij eerst autotechniek leerde op de vmbo, maar na de mts toch switchte naar bouwkunde. “Veel leuker”, vindt hij.
Richard Kok uit Posterholt, eveneens 21, zegt dagen als deze erg “leerzaam en leuk” te vinden. Zijn vader is uitvoerder bij aannemer Geelen in Neer, dus hij kent de bouw. “Toen ik op de mts in Roermond zat, moest ik tijdens mijn stage bij aannemers alleen maar allerlei dingen opruimen. Nu, op de hts, is dat gelukkig anders”. Martens onderbreekt hem. “Toch leer je door dat simpele opruimen de werkplek en de bouwvakkers kennen en respect voor hen te hebben. En”, vervolgt Martens met een wijds gebaar om zich heen, “er komt een tijd dat vaklieden hier buiten in de bouwput misschien wel meer verdienen dan de leidinggevenden!”
Richard ziet het wel zitten in de bouw, maar plaatsgenoot Sander Hoeven (20) weet het nog niet. Ook zijn vader is werkzaam in de bouw, en zelf liep hij als mts’er een half jaar stage op het project Maasboulevard. “Maar ik weet nog steeds niet waarom ik in de bouw zit”, erkent hij.
Twan Pieters (20) uit Eijsden doet al sinds zijn vijfde van alles met bouw, ook al vanwege het beroep van zijn vader. “Vanaf mijn tiende hielp ik mijn vader op zaterdagen met bouwen en klussen, dingetjes slepen, brengen, halen, zoiets”, zegt hij. Maar Twan is nog dolende. Hij wil volgende jaar aan de TU of civiele techniek of technische bedrijfskunde gaan studeren. De bouw, nee, dat is onzeker wat hem betreft.
Voor de pas 17 jaar oude, van de havo afkomstige, Sjoerd van Zwieten uit Wellerlooi dringt de tijd nog niet. “We hebben een jaar de tijd om te kiezen en hoeven ons niet direct ergens op vast te leggen.”
En de drie studenten die spijbelden en niet op de bouwplaats aanwezig waren? Martens is daar zo klaar mee. “Als je niet gemotiveerd bent, moet je thuisblijven. Maar zo iemand moet me later niet bellen of ik werk voor hem heb!”

Reageer op dit artikel