nieuws

VSH Conweb legt strijd tegen legionella vast

bouwbreed Premium

– Een eenvoudig te gebruiken legionellabestrijder die zelf bijhoudt wanneer en hoe het de douches spoelt in bijvoorbeeld sportcomplexen, noemt Felix Hakkeling van VSH de Conweb douchebesturing. Gegevens die iedereen moet kennen zijn met elke pc via het internet kan opvragen.

VSH ontwikkelde Conweb met Webeasy, producent van gebouwbeheersystemen. “De douchebesturing werkt echter ook met de systemen die anderen aanbieden voor het beheer van gebouwen”, garandeert Felix Hakkeling van de Amersfoortse leverancier. Hij noemt Conweb ‘een open systeem waarmee gebruikers en installateurs zonder specifieke programmatuur via Internet Explorer de gegevens over een douche-installatie kunnen opvragen en bewerken en de instellingen van de installatie kunnen wijzigen.’
Dat laatste is alleen voorbehouden aan de leverancier of de installateur. De gebruiker kan alleen de duur van een douchebeurt wijzigen terwijl de beheerder ook nog het spoelprogramma kan veranderen. “Een logboek legt alle bijzonderheden vast”, zegt Hakkeling, “zodat de beheerder na een legionellabesmetting kan aantonen dat hij aan alle wettelijke bepalingen heeft voldaan.” Het systeem helpt daarbij door in geval van nood een waarschuwende e-mail naar de beheerder te sturen. Naar keuze kan de Conweb ook dagelijks mailen dat alles nog naar behoren verloopt. En als de eigenaar dat wil kan zo’n melding ook rechtstreeks naar VSH gaan die dan op afstand kan zien wat er aan de installatie schort.
De douchebesturing van VSH werkt ook zonder gebouwbeheersysteem. In combinatie met een Conweb-tapserver bestrijdt het legionella door douches regelmatig te spoelen en te desinfecteren. Het MOD-bus protocol, een ‘taal’ waarmee gebouwbeheersystemen ‘communiceren’, bedient de douches”, legt Hakkeling uit.

Gemak

Het bussysteem koppelt verschillende douchebesturingen met één tweedraadse kabel aan elkaar zodat de installatie zonder al te veel hakken en breken tot stand komt. En met hetzelfde gemak is zo’n installatie later ook weer uit te breiden.
Conweb sluit aan op de bepalingen van de ISSO-publicaties 55-1 en 55, zegt Hakkeling. “Die bepleiten eenvoudige systemen die de bijzonderheden van het douchegebruik registreren en automatische spoelprogramma’s uitvoeren.” Precies dat wat het systeem van VSH doet. Hakkeling: “Het vult daarmee een gat wat al lang bestaat.” Want tot nog toe bood de markt uitsluitend systemen die periodiek spoelen en niet registreren en thermische desinfectiesystemen mét registratie. Het Conweb-systeem spoelt periodiek en legt dat vast, zodat de beheerder weet wat er binnen het systeem gebeurt.
VSH levert de douchebesturing in drie varianten. Het model TAP-4 bestuurt vier douches en spoelt de leidingen periodiek automatisch door om het gevaar van een legionellabesmetting voor te blijven. De TAP-3 bedient drie douches en doodt met heet water eventuele micro-organismen. Beide varianten kunnen al of niet in combinatie met een VSH Tapserver worden aangesloten op een pc, of geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem. Dat geldt ook voor de TAP-DIV die de temperatuur van bijvoorbeeld de doucheruimte en het douchewater meet en de waarden vastlegt in een logboek. Voor de bediening van de douches levert VSH vandaalbestendige druktoetsen en kunststof magneetventielen.

Reageer op dit artikel