nieuws

Verzakte vloer weer op hoogte met expansiehars

bouwbreed

Bij paalfunderingen op een slappe bodem is de herstelmethode van Uretek doorgaans niet zo’n goede optie. Maar bij een verzakte vloer in het centrum van Amsterdam werd de tweecomponenten expansiehars deze week succesvol ingezet.

De operatie vond plaats in een woning aan de Eerste Jan Steenstraat, 50 meter van de bouwput van station Ceintuurbaan voor de Noord-Zuidlijn. Of de verzakking van de vloer ook daarmee te maken heeft is nog onderwerp van discussie. Het schadebureau van de projectorganisatie ontkende dat in elk geval tijdens een inspectie. Elders in de straat doet het probleem zich namelijk niet voor.
Maar op andere plekken in de straat is de situatie ook anders, benadrukt bewoner Menno Dieperink van de begane grond van het bewuste pand. Overal ligt een houten vloer op balken die in het metselwerk zijn opgenomen. De krachten worden dus uiteindelijk afgedragen via de houten palen. Terwijl Dieperinks appartement is voorzien van een betonnen vloer, die destijds rechtstreeks is gestort op het zand dat daarvoor werd aangebracht. Dat gebeurde kort na de oorlog toen in het pand een garage werd gevestigd. De scheurvorming in de vloer en de wanden die daarop staan, zou dus het gevolg kunnen zijn van de bemaling die nodig was om de bouwput voor het ondergrondse metrostation droog te houden.

Proefboring

Bij een proefboring eerder dit jaar trof Arend Knufman van Uretek grote holle ruimten aan onder de vloer. Die zijn maandag stap voor stap gevuld met expansiehars, dat via een tiental injectiepunten onder de vloer is gespoten.
Het geheim van de smid zit in het mengsel, ontwikkeld door een Fins chemicus zo’n twintig jaar terug. Reageert pur-schuim zodra het in aanraking komt met lucht of de waterdamp, het mengsel van Uretek zet pas uit zodra twee componenten bij elkaar worden gebracht. Dat gebeurt bij de mond van het gepatenteerde spuitpistool. Tien tot vijftien seconden later is een uitzetting tot 33 keer het oorspronkelijke volume bereikt. Het materiaal zet dan niet meer verder uit, zoals pur-schuim, maar stijft alleen nog op. Door het mengsel voor te verwarmen kan de reactie bovendien worden versneld. Daarvoor zijn ook de aanvoerslangen uitgerust met een verwarmingselement.

Injecties

Ook kan de ploeg van Uretek spelen met de duur van de afzonderlijke injecties. Bij de woning in de Eerste Jan Steenstraat wordt voortdurend heen en weer gependeld tussen de verschillende injectiepunten, waar kleine beetjes worden geïnjecteerd. Lasermeters staan wel opgesteld ter controle, maar vaak slaan de mannen zelf al eerder alarm als ze iets horen kraken of de vloer omhoog voelen komen. Bezoekers worden ook geregeld met een brul tot stilte gemaand, zodat ze elke beweging goed kunnen horen. Het komt volgens Knufman nu eenmaal aan op fingerspitzengefühl.
Stap voor stap wordt de vloer ondervuld en kom hij omhoog. De scheuren in de muren drukken langzaam weer dicht. Her en der brokkelt daarbij een stuk stucpleister van de muur. Aan het eind van de dag is er circa 900 kilogram expansiehars onder de vloer gespoten. Een stuk minder ingrijpend dan wanneer er extra buispalen onder de vloer waren geslagen, zoals eerst de bedoeling was. En ook een stuk minder kostbaar, omdat de vloer er niet uit hoefde en er dus ook veel minder herstelwerk nodig is verwacht Dieperink ruim de helft goedkoper uit te zijn.

Reageer op dit artikel