nieuws

Veelzijdigheid van Adrie van Kessel lijkt onbegrensd

bouwbreed

Aluminium, cement, appels, koeltechnieken: geen zee gaat Adrie van Kessel te hoog. De Betuwse architect die tevens aannemer, ontwikkelaar en fruitteler is, runt het familiebedrijf dat hij van zijn vader erfde met grote creativiteit.Adrie van Kessel (37) verenigt veel talenten en functies in zich. Hij is in willekeurige volgorde architect, bouwer, aluminiumfabrikant, ontwikkelaar en fruitteler.

Aan zijn vier visitekaartjes – over de noodzaak van een kaartje van zijn fruitbedrijf in Hongarije aarzelt hij nog – zou hij er gemakkelijk een handvol kunnen toevoegen, want de Betuwenaar oefent tal van bestuurlijke functies uit, onder meer bij de Kamer van Koophandel en VNO/NCW. Zijn credo is helder: “Ik hou wel van een beetje afwisseling.”
Adrie is de zoon van een al even ondernemende vader, Jan van Kessel. Die nam als timmerman en tekenaar met het in de avonduren behaalde aannemersdiploma op latere leeftijd het bouwbedrijf van een oom over en schopte het tot lid van de SER. Van Kessel junior beheert met groot enthousiasme én met hulp van zijn zus Petra en moeder Jannie de reeks bedrijven die zijn vader oprichtte voordat hij op 62-jarige leeftijd overleed.
In tegenstelling tot zijn vader, kreeg Adrie wél alle tijd om te studeren. Hij volgde de aannemersstafopleiding in Tilburg en studeerde bouwkunde in Delft. Dat hij zijn vader zou opvolgen in het familiebedrijf stond al vroeg vast.
Hij ging als jochie al mee bouwlocaties bezoeken en in de schoolvakanties deed hij klusjes op de bouwplaats zoals vegen en bekistingen slopen. Later ging hij timmeren, bestekken schrijven, calculeren en tekenen. “Ik tekende bijvoorbeeld een aanbouw aan een schuur. Als zeventienjarige zag ik hoe op de bouwplaats vanaf mijn tekening werd gewerkt. Dat gaf een geweldig gevoel.”

Ontwikkeling

Hoe gevarieerd zijn activiteiten ook zijn, het liefst is hij bezig met tekenen en bouwen. “Een supercombinatie”, noemt hij het. Dat zijn ook zijn kerntaken. Van Kessels bouw- en aannemingsbedrijf doet veel werk voor fruittelers- en handelaren in de Betuwe, voor welke branche de firma loodsen en koelhuizen bouwt en ontwerpt. “In 80 procent zijn we behalve architect ook bouwer en daarnaast ook nog eens verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Vaak verhuren we er nog bij ook.”
In technisch opzicht was de familie altijd al zeer vertrouwd met de fruitteelt. “Mijn vader gold als dé specialist op het gebied van koeltechnieken.” Toen Van Kessel senior de leiding van het bedrijf aan zijn zoon toevertrouwde, begon hij bij het Balatonmeer in Hongarije een eigen fruitbedrijf. Sindsdien hebben ook de kweek en de handel geen geheimen meer voor zijn opvolger.
Voor een aannemer lijkt fruit telen een branchevreemde activiteit. In dit geval is er een logische relatie. Van Kessel: “Het grote voordeel van een eigen fruitbedrijf is dat je weet wat er speelt in de branche, welke problemen er zijn en hoe je die kunt oplossen, technisch en bouwkundig.”

Aluminiumfabriek

Naast inzicht in de sector en de jaarlijkse opbrengst van 8 miljoen kilo appels biedt de fruitkwekerij nog meer profijt. “Ik ga er één keer per maand een kleine week heen. Dankzij de afstand kan ik rustig zaken overdenken. Het is ook goed voor de medewerkers in Geldermalsen. Zij leren problemen op te lossen en verantwoordelijkheden te nemen als ik er niet ben.”
Was het fruitbedrijf aanvankelijk bedoeld als de persoonlijke hobby van de terugtredende directeur, de aluminiumfabriek kwam er uit bittere noodzaak. “Mijn vader kon gewoon niet de aluminium ramen vinden van de kwaliteit die hij zocht. Toen besloot hij ze zelf maar te maken.” De fabriek, eveneens gevestigd in geldermalsen, is volledig geïntegreerd in de ontwerp- en bouwketen. “Als we voor Schotland de buitenschil van een hotel ontwerpen met een speciale aluminium gevelconstructie, hoeven wij niet lang naar een leverancier te zoeken.”

Vergrijzing

Van Kessel junior geeft blijk van dezelfde ondernemingslust als zijn vader. Hij is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo loopt hij vooruit op de vergrijzing, in de verwachting dat die de bouw veel werk zal opleveren. Hij werkt nu aan een pilotproject van enkele tientalen zorgappartementen voor senioren in Geldermalsen. Verder wil Van Kessel zich met een nieuwe dochteronderneming – Solar Comfort BV – gaan toeleggen op toepassingen van zonne-energie in de bouw.
Hij beleeft veel plezier aan het uitdenken van activiteiten die aansluiten bij de tijdgeest en heeft er geen problemen mee om nóg meer bezigheden te combineren. Op vragen als “welke pet heb je vandaag op?” heeft hij zijn antwoord inmiddels wel klaar. Omschakelen is wat hem betreft gewoon een kwestie van tijdig de knop omzetten. “Al blijft het voor anderen soms vreemd als je midden in gesprek over de esthetische vormgeving van een gebouw wordt gebeld door een klant die vraagt naar de prijs van een kilo gala’s.” n

Reageer op dit artikel