nieuws

Vakkennis verdient meer waardering

bouwbreed Premium

Net als in de financiële wereld overheerst in de bouw nog te vaak het kortetermijndenken, vindt voorzitter Hans Nijssen van de Betonvereniging. Vaktechnische kennis wordt niet altijd op waarde geschat. Op de Betondag pleit hij voor een herwaardering van de vakman.

Bijna duizend eerstejaars studenten bedrijfskunde in Rotterdam tegenover 330 nieuwe studenten civiele techniek in Delft. Die scheve verhouding is volgens Nijssen tekenend voor de gebrekkige waardering voor vaktechnische kennis in de maatschappij. Het doet al helemaal geen recht aan de toekomstige behoefte op de arbeidsmarkt, waar nu al een groot tekort is aan technici. Iedereen houdt zich bezig met processen; voor de inhoud van het vak lijken mensen de neus op te halen.
Tijdens de Betondag, die vandaag plaatsvindt in de Rotterdamse Doelen, trekt Nijssen een pijnlijke parallel met de kredietcrisis. Die kon ontstaan doordat iedereen streefde naar snelle winsten met geleend geld, zonder solide onderpand. Ook in de bouw wint de korte termijn het volgens hem te vaak van de lange. “Daar kom je als bedrijf wel even mee weg, maar op termijn gaan er dingen mis. In de bouw betekent dat al gauw dat er zaken instorten. Letterlijk.”

Ontslaggolf

Met een economische crisis voor de deur komt er ongetwijfeld weer een ontslaggolf aan. Nijssen vreest op voorhand al de aderlating van vakbekwaam personeel die dat tot gevolg kan hebben. Daarom is hij blij met recente initiatieven om de komende periode te gebruiken om personeel om te scholen, zodat ze snel inzetbaar zijn zodra de economie weer uit het dal klimt. De bouw moet dat als een gezamenlijke opgave zien en investeren in stagiairs, leerlingbouwplaatsen en andere samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen. Daarnaast moeten bedrijven hun technici beter belonen. “Technici moeten de ruimte en de middelen krijgen om de kwaliteit van het product te garanderen.”

Reageer op dit artikel