nieuws

‘Stratenplan van Jodenbuurt moet hersteld’

bouwbreed Premium

Het stratenplan van de Jodenbuurt in de oude binnenstad van Amsterdam moet worden hersteld. Het Meester Visserplein aan het begin van de Wibaut-as verdient een grondige herinrichting , zo vinden de fracties van PvdA, GroenLinks en VVD in stadsdeel Amsterdam-Centrum.

De coalitiefracties willen in het oostelijke deel van de binnenstad de kaalslag uit de jaren zestig herstellen. Bij de aanleg van de oostlijn van de metro en de Wibaut­straat werd de Plantage voorgoed afgesneden van de oude binnenstad. Nieuwbouw moet de oude wond helen en ervoor zorgen dat weer een aaneengesloten verbinding ontstaat.
De herinrichting wordt tevens aangegrepen om het verdwenen stratenplan van de Jodenbuurt te herstellen. Het voorstel sluit wat dat betreft aan bij een rapport van Bureau Monumenten en Archeologie om het Joods erfgoed meer aandacht te geven. Het voorstel heeft ook de instemming van musea in de buurt. Zij zien kansen voor betere routes tussen de Hortus, Joods Historisch Museum en het Rembrandthuis.
Het pleidooi voor nieuwe bebouwing staat haaks op de plannen van de gemeente om het huidige Visserplein voor de verkeersafwikkeling richting IJ-tunnel te handhaven.

Reageer op dit artikel