nieuws

Sloop spoo rwachtershuisje wekt woede

bouwbreed Premium

De Leidse wethouder De Haan van Cultuur en Monumenten is woedend op de NS. Begin deze week sloopte de spoorwegmaatschappij het laatste regionale spoorwachtershuisje. “Ik voel me bedot. Er is een toneelspel gespeeld.”

In 2007 vroeg de NS een sloopvergunning aan voor het wachterhuisje bij de Haagweg. “Aangezien er nog geen bestemmingsplan is voor dit gebied, stelde de stichting Industrieel Erfgoed Leiden dit voorjaar voor om aan het 19de eeuwse pand de monumentenstatus te verlenen”, vertelt de Haan. “Mocht het gebied ooit herontwikkeld worden, dan zou deze verwijzing naar het spoorwegverleden bewaard blijven.”
Volgens de Haan werd de NS in kennisgesteld van het voornemen en uitgenodigd voor de zitting van de monumentencommissie eind vorige maand, waarin een eventuele monumentenstatus van het spoorwachtershuisje zou worden besproken. “De NS kon niet komen, maar was wel geïnteresseerd in onze bevindingen”, zegt De Haan.
Begin deze week werd het spoorwachtershuisje gesloopt. Volgens NS-woordvoerder Ingeborg de Boer had de NS al eerder aangekondigd het pand eind 2008 of begin 2009 te slopen. De Haan wist echter van niets. “Ik moest het horen van een collega die mijn kamer kwam binnen rennen en riep dat ze het spoorwachtershuisje platgooiden.”
De wethouder is nijdig. “Ik voel me aan het lijntje gehouden. Als je hecht aan een goede relatie doe je zoiets niet, dan stel je iemand tijdig in kennis van je voornemen. Bovendien was er geen enkele reden om de sloophamer er doorheen te jagen. Er is nog niet eens een bestemmingsplan voor het gebied.”
De gemeente Leiden kan geen juridische stappen ondernemen, “maar ik zal de NS wel aanspreken op hun gedrag.” Dit is al de tweede keer binnen twee weken dat de gemeente en de spoorwegmaatschappij met elkaar overhoop liggen. “Vorige week kwam de verbouwing van het station tijdelijk stil te liggen, omdat de NS geen vergunning bleek te hebben. “Ook hier was het weer een kwestie van eerst doen dan communiceren”, aldus De Haan.

Reageer op dit artikel