nieuws

School Leiden verzweeg asbest

bouwbreed Premium

De leiding van het Vlietlandcollege in Leiden wordt door justitie vervolgd omdat ze bij een verbouwing de aanwezigheid van asbest verzweeg voor de aannemer. Ook tegen de aannemer en een asbestsaneringsbedrijf is proces-verbaal opgemaakt. Zij verzuimden een inventarisatieonderzoek te doen voordat het saneringsbedrijf begon met het verwijderen van het materiaal.

De leiding van het Vlietlandcollege in Leiden wordt door justitie vervolgd omdat ze bij een verbouwing de aanwezigheid van asbest verzweeg voor de aannemer. Ook tegen de aannemer en een asbestsaneringsbedrijf is proces-verbaal opgemaakt. Zij verzuimden een inventarisatieonderzoek te doen voordat het saneringsbedrijf begon met het verwijderen van het materiaal.
De leiding van de school voor voortgezet onderwijs wist dat in het gebouw – daterend van de jaren zeventig – een gevaarlijk soort spuitasbest was verwerkt. De aanwezigheid van het materiaal stond zwart op wit in een verklaring die door de schoolleiding mede was ondertekend bij de aankoop van het gebouw. Het gebouw werd door het Vlietlandcollege in 2002 overgenomen van de gemeente Leiden.
Nadat tijdens de verbouwing het asbest was ontdekt, werd het werk stilgelegd en ging het saneringsbedrijf aan de slag. Na de verwijdering van het materioaal namen de Arbeidsinspectie en het milieuteam van de politie de zaak in onderzoek. Volgens de politie Hollands-Midden is het asbest weliswaar geheel volgens de regels verwijderd, maar had zowel de aannemer als het saneringsbedrijf het inventaristieonderzoek niet achterwege mogen laten. De schoolleiding had de verbouwing ook niet gemeld bij de gemeente.

Reageer op dit artikel