nieuws

Overvecht komt eraan

bouwbreed

We hebben het over achterstandswijken, aandachtswijken, krachtwijken, prachtwijken en nu was ik bij een debat over ‘klachtwijken’. Georganiseerd door de lokale krant zou er worden gediscussieerd over ‘de ambitie van Utrecht’. Eén derde van alle bewoners in de Utrechtse krachtwijken zouden hun eigen wijk een achterstandswijk vinden. Hiermee begon het debat. Bureau Tangram had het allemaal onderzocht. Wel 65 procent van de bewoners in Overvecht en Ondiep zouden willen verhuizen. Oorzaken die de bewoners aangeven zijn de samenstelling van de bevolking en overlast van jongeren. Kortom, als je het de bevolking vraagt dan gaat het niet om krachtwijken maar om klachtwijken!

We hebben het over achterstandswijken, aandachtswijken, krachtwijken, prachtwijken en nu was ik bij een debat over ‘klachtwijken’. Georganiseerd door de lokale krant zou er worden gediscussieerd over ‘de ambitie van Utrecht’. Eén derde van alle bewoners in de Utrechtse krachtwijken zouden hun eigen wijk een achterstandswijk vinden. Hiermee begon het debat. Bureau Tangram had het allemaal onderzocht. Wel 65 procent van de bewoners in Overvecht en Ondiep zouden willen verhuizen. Oorzaken die de bewoners aangeven zijn de samenstelling van de bevolking en overlast van jongeren. Kortom, als je het de bevolking vraagt dan gaat het niet om krachtwijken maar om klachtwijken!
Prem Radhakishun en Hans Spekman waren uitgenodigd om het debat op gang te brengen. Ze hadden het over paspoorten, de betonwijk en ook over de Bijlmer. Maar het publiek had een eigen agenda en toen werd het uitdagend. Er waren heel veel jongeren uit verschillende wijken, ook van origine allochtone jongeren en ze namen de microfoon letterlijk af.Wij wonen met plezier in Ondiep, Overvecht en Hoograven was hun boodschap, maar de woningen en de straat worden niet onderhouden. We zien nooit een schoonmaakwagen en we horen alleen maar over slopen, werd er gezegd. Een aantal ouderen aanwezig deed ook een duit in het zakje. Ze konden het prima met de jongeren vinden, ze vroegen zich af waarom zoveel leeftijdsgenoten naar de randgemeenten Maarssen en Houten waren verhuisd. Veertig jaar al woonde er één in Overvecht en nog steeds naar zin.
Een verrassend geluid hoorde ik aan en het zette me aan het denken! Want ik vraag me nu af, kan het zijn dat ons onderzoek en denken verkokerd begint te raken. Als je maar vaak genoeg zegt dat er achterstandswijken zijn, gaan we dat dan misschien vanzelf geloven. Ik ben niet tegen slopen en ik heb ervaren dat het soms gewoon nodig is. Maar kan het zijn dat we als het woord sloop valt te snel stoppen met onderhoud, dat mensen zich daardoor verlaten voelen. Als dat zo is, dan hebben de mensen echt iets om te klagen. Geen aandacht en geen onderhoud, dat is geen basis om met elkaar in gesprek te komen.
Gelukkig toonden de bewoners en de jongeren in dit debat dat ze nog super vitaal zijn. Vol energie vroegen ze aandacht en gingen ze met elkaar in debat. Ze willen best meegaan met slopen maar dan wel voor koop- en huurwoningen die ze zelf ook kunnen betalen. Ze willen in de eigen wijk blijven wonen en niet elders, heel duidelijk. Ik denk, we mogen trots zijn op zulke bewoners, op zulke jongeren. Wat een vitaliteit, daar bouw je wijken op!

Reageer op dit artikel