nieuws

Nederlands beton scoort

bouwbreed Premium

Nederlandse projecten hebben opvallend goed gescoord bij de Europese betonprijzen die gisteren zijn uitgereikt. Maar liefst drie van de zes beste projecten zijn van Nederlandse bodem.

Directeur Dick Stoelhorst van de Betonvereniging is er zelfs een beetje verlegen van. Niet in het minst omdat hijzelf de prijzen moest uitreiken tijdens de Tjechische betondagen. Hij is namelijk ook voorzitter van het Europese samenwerkingsverband van betonverenigingen ESCN. Maar hij weerspreekt elke verdenking van vriendjespolitiek en partijdige jurering met klem. “Ik heb juist de internationale jury gevraagd haar huiswerk opnieuw te doen, omdat het me niet lekker zat. Maar het extra beraad veranderde niets aan de uitslag.”
In de categorie civiele techniek ging de prijs naar de tunnel onder de Rodenrijse Vaart in Zuid-Holland, die Heijmans realiseerde in nauwe samenwerking met DHV en Holcim. Bij de eervolle vermeldingen bevond zich, naast een brug over de Tsjechische Rybny, ook nog eens de bruggenfamilie die Colijn bouwde in het Rotterdamse Zuiderpark.
In de enige andere categorie, gebouwen, viel het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum een eervolle vermelding ten deel. De eerste prijs ging naar een kantoorgebouw in het centrum van Oslo, het Gyldendalhuis.

Brochure

Opvallend is dat de ECSN niet de winnaar, maar een eervolle vermelding in de categorie gebouwen voorop de brochure zet die is uitgegeven ter gelegenheid van de prijsuitreiking. Het gaat om de Silogue-watertoren bij de Ierse hoofdstad Dublin. De 40 meter hoge toren bestaat uit een reusachtige diabolo van beton. De bekisting voor de buitenkant en die voor de binnenwand zijn door aannemer John Cradock slim als twee onafhankelijke, zelfdragende constructies uitgevoerd. Daardoor konden de krachten van het net gestorte beton gewoon via de schacht worden afgedragen en was er geen ondersteunend steigerwerk nodig. Om 5000 kuub water te kunnen herbergen moest bijna evenveel beton (4950 kubieke meter) en 580 ton wapeningsstaal worden verwerkt.
Over twee jaar is er een nieuwe ronde van de Europese betonprijzen. Landen aangesloten bij de ECSN kunnen daar projecten voor indienen die in het thuisland al in de prijzen zijn gevallen. De nationale betonprijzen fungeren volgens Stoelhorst feitelijk als de voorronde van het Europese evenement dat de komende jaren meer bekendheid moet krijgen.

Reageer op dit artikel