nieuws

Maken Rc-berekening fluitje van een cent met heldere tool

bouwbreed

U hoeft geen Einstein te zijn voor het maken van een Rc-berekening. Onder die noemer presenteert EcoTherm Winterswijk, producent van HR-isolatie voor de bouw, een nieuw, simpel rekenprogramma om de isolatiewaarde van een bouwkundige constructie te bepalen.

Het programma is via de website van EcoTherm gratis te gebruiken door projectontwikkelaars, architecten en aannemer. Er is al meer dan duizend keer van gebruik gemaakt. “Het frequente gebruik heeft onze verwachtingen ver overtroffen”, zegt technical sales manager Henny Wiegerinck van EcoTherm.
Uiteraard zijn er meer isolatiefabrikanten die online rekenprogramma’s aanbieden voor het vaststellen van Rc-waarden. “Echter”, zo benadrukt Wiegerinck, “wij schromen er niet voor om ook alternatieve isolatiematerialen in het programma op te nemen. Dus niet alleen onze producten. Wij staan voor een transparante en eerlijke vergelijking van isolatieproducten”.
De Rc-berekening kan gemaakt worden voor verschillende soorten daken, gevels, spouwen en vloeren; dat wil zeggen hellende en platte daken, voorzetwanden, regelwerk, spouwmuren, hsb-gevels, betonvloer op zandbed of zelfdragend en een houten vloer. Dankzij voorgedefinieerde lagen, materialen en bijbehorende dikten, Lambda- en R-waarde en de vaste waarden Rsi (overgangsweerstand van buitenlucht naar constructiematerialen) en Rse (overgangsweerstand van binnenlucht naar constructiematerialen) is de Rc-waarde in een handomdraai te berekenen.
Een Rc-waarde wordt bepaald door alle R-waarden (warmteweerstand) van te isoleren constructies en isolatiematerialen bij elkaar op te tellen, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de Lambda-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal).

Heldere tool

De gebruiker van het programma hoeft alleen in een keuzemenu te bepalen wat de onderconstructie is, welk type en dikte isolatiemateriaal en welke bevestigingen worden gebruikt. De Rc-waarde verandert automatisch mee met een andere invulling van een parameter. “Het programma laat zien wat je aan het doen bent”, vertelt Wiegerinck. “Onze bedoeling is dat iedereen het programma kan gebruiken, van aannemer tot voorschrijver. Architecten stellen ons dagelijks vragen welk soort isolatie en dikte ze kunnen toepassen om een vereiste Rc-waarde te bereiken. Dit programma is daarbij een heel heldere tool. De opzet geeft duidelijk en eerlijk aan hoe deze waarde wordt bepaald. Architecten of voorschrijvers hoeven niet meer puur af te gaan op Rc-waardes die in de specs staan vermeld, maar kunnen dit daadwerkelijk controleren.”

Gratis service

Uiteraard kunnen niet alle materialen en onderconstructies in het programma worden opgenomen. Dat hoeft ook niet, volgens Wiegerinck. “We worden nu heel vaak gevraagd om via dit programma alternatieve materialen in te voeren. Wij helpen de gebruiker daarbij. Bovendien is het mogelijk om vanuit de Rc-berekening andere isolatiewaarden te berekenen. Zie het als een gratis service. Natuurlijk hopen we hierdoor meer EcoTherm-producten te verkopen, maar we voorzien hiermee ook zeker in een behoefte van de partijen in de bouwsector.”

Reageer op dit artikel