nieuws

Maasziekenhuis in innovatief contract

bouwbreed Premium

Koninklijke BAM Groep ontwikkelt en bouwt in Boxmeer het nieuwe Maasziekenhuis Pantein. Ook het onderhoud voor de komende twintig jaar is onderdeel van het voor Nederland unieke contract.

Bij het innovatieve samenwerkingsverband met het ziekenhuis zijn de BAM-bedrijven Vitaal ZorgVast, BAM Utiliteitsbouw en BAM Techniek betrokken. ”Aanbestedingen in de ziekenhuiswereld zijn lastig, omdat er altijd sprake is van veel meer- en minderwerk”, vertelt ontwikkelaar Geert Fiolet van Vitaal ZorgVast. ”Daarom willen wij in een eerder stadium bij de ontwikkeling van nieuwe ziekenhuizen betrokken worden. In deze vorm kunnen wij exact afspreken wat alles gaat kosten, inclusief het onderhoud van de komende twintig jaar. Er komt geen cent meer bij.” Discussies achteraf over meerwerk, bestekcommissies of het onderhoud sluit hij uit.

Hoogwaardig

De gekozen contractvorm moet ook resulteren in een hoogwaardig gebouw. Omdat de bouwer in een vroeg stadium bij het project is betrokken, was het mogelijk het ontwerp bouwkundig en installatietechnisch te optimaliseren. Daarbij stond niet de laagste prijs,
maar stonden de laagste kosten over de gehele levensduur centraal. Besparingen werden onder meer geboekt door grondig doorrekenen van de materiaalkeuzes en het toekomstig energieverbruik. De exploitatiekosten van het gebouw worden gedrukt door het ziekenhuis onderhoudsvriendelijk uit te voeren.

Transparantie

De prijsvorming en het sluiten van de contracten is van meet af aan gebeurd in volledige transparantie en in een sfeer van wederzijds vertrouwen, aldus Fiolet. ”Je kunt er alleen uitkomen als je elkaar volledige openheid van zaken geeft, met de boeken op tafel en de calculaties erbij”, zegt Fiolet. ”Met succes: terwijl momenteel elders aanbestedingen vaak mislopen, is het bij ons in een keer gelukt binnen het budget van het ziekenhuis te blijven.”
Het gaat om een bedrag van 66 miljoen euro dat wordt gefinancierd door de Rabobank. De bank werd mede over de streep getrokken doordat BAM garandeert dat kostenoverschrijdingen zijn uitgesloten. Voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van het nieuwe ziekenhuis zijn twee BV’s opgericht. Daarin hebben het Maasziekenhuis Pantein en Vitaal ZorgVast ieder een belang van 50 procent. In de ene vennootschap is het vastgoedmanagement van het ziekenhuis ondergebracht, in de andere de ontwikkeling ervan.
Het nieuwe ziekenhuis van Boxmeer krijgt een bruto vloeroppervlak van 25 duizend vierkante meter en is goed voor 220 bedden. De bouw van het ziekenhuis begint officieel op 1 december 2008. Oplevering is voorzien eind 2010.

Reageer op dit artikel