nieuws

Kritiek op justitie in omkopingszaak

bouwbreed Premium

Justitie heeft in de strafzaken tegen Henk Koop en Fred V. verklaringen gemanipuleerd in een poging het gerechtshof te beïnvloeden.

Die beschuldiging uitten de advocaten van Koop en V. gisteren voor het Haagse gerechtshof. Volgens hen heeft advocaat-generaal Ter Hart – de openbaar aanklager in de zaak – “onzuiver” en “in strijd met de procesorde” gehandeld.
De Koop-topman en de voormalige directeur van Koop Tjuchem staan, net als klokkenluider Ad Bos, in hoger beroep terecht voor de vermeende omkoping van rijksambtenaar Jan J. Hij zou in 1997 zijn gefêteerd op een golfreis naar Schotland.
“Hoewel deze zaak zich concentreert op die ene golfreis, haalt de advocaat-generaal er steeds weer andere vermeende giften bij. Daarmee schendt zij de afspraken die hier zijn gemaakt en probeert zij het hof te beïnvloeden”, brieste Daan Doornbos, advocaat van Fred V.

Hangen

Volgens de raadsman heeft de aanklager verklaringen van belangrijke getuigen zo gedraaid en uit hun verband gerukt, dat ze belastend lijken, terwijl ze dat helemaal niet waren. “Het Openbaar Ministerie creëert verklaringen. Dat kan niet.”
Kees de Vries, advocaat van Henk Koop, sloot zich daarbij aan. Volgens hem heeft justitie zelfs een verklaring opgevoerd die helemaal niet in de omkopingszaak thuishoort. “In de ogen van het OM moet Koop hangen. Het doel heiligt daarbij kennelijk de middelen.”
Dat justitie er klakkeloos vanuit gaat dat de beschuldigingen van Ad Bos aan het adres van Koop en Fred V. juist zijn, irriteert de advocaten. “Uit alles blijkt dat Bos bereid is te liegen en de waarheid te verdraaien. Zijn verklaringen zijn dan ook volstrekt onbetrouwbaar”, aldus De Vries. “Lasterpraat mag nooit de basis zijn van bewijs.”
Bos gaf jaren geleden toe dat hij ambtenaar J. had omgekocht. Zijn bazen V. en Koop waren van die praktijken op de hoogte, zei hij toen. Nadat de klokkenluider van de bouwfraude te horen kreeg dat hij zich ook voor de rechter moest verantwoorden, trok Bos zijn eerdere verklaringen weer in.
Ter Hart eiste eerder tegen Koop en V. werkstraffen van respectievelijk 100 en 40 uur. De verdediging vindt dat het tweetal moet worden vrijgesproken,

Niet-ontvankelijk

Ad Bos krijgt als het aan justitie ligt een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd. Volgens zijn advocaat Cees Korvinus is Bos altijd beloofd dat hij niet zou worden vervolgd. Het OM zou daarom niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.
Volgende week mogen Bos, Koop en V. zich tijdens het zogenoemde laatste woord rechtstreeks richten tot het hof. Twee weken later is de uitspraak.

Reageer op dit artikel