nieuws

Gevelonderhoud op hoogte tast gebouw niet aan

bouwbreed Premium

Het in goede staat houden van het Central Park Project in Dubai gebeurt met Nederlandse installaties. XSPlatforms uit Gorinchem levert de subtiel weggewerkte gevelonderhoudsinstallaties voor de prestigieuze hoogbouw. Zes van de twaalf installaties kunnen verticaal en horizontaal telescoperen en zijn uitgerust met een radiografisch controlesysteem.

Het Nederlandse XSPlatforms is sinds 2002 actief in het Midden-Oosten. Directeur-eigenaar Geert Cox constateert dat de gebouwen steeds complexer worden. “Tegelijkertijd moeten de gevels bereikbaar blijven en willen architecten en gebouweigenaren dat onderhoudsinstallaties de hoogbouw zo weinig mogelijk visueel aantasten. Bij dit project hebben we in nauwe samenwerking met de aannemer en architect zes van de twaalf gevel­onderhoudsinstallaties in het gebouw weten te integreren. De dakwagens zijn hier weggewerkt in de schuine daken van de nieuwbouw.”

Radiografisch

Het Central Park Project van circa 400 miljoen Amerikaanse dollar bestaat uit twee losstaande gebouwen waaronder zes afgeschuinde torens. Deze zijn straks voorzien van installaties die verticaal 15 meter en horizontaal 28 meter kunnen telescoperen tot een maximale hoogte van 245 meter. “De verticale mast steekt 15 meter boven het gebouw uit en is constructief in de verdiepingsvloer weggewerkt. De machines zijn onder een hoek van 59 graden te plaatsen waarbij de armen hydraulisch ‘toppend’ zijn.”
De installaties zijn daarnaast uitgerust met de nieuwste technische voorzieningen zoals radiografische besturing en aansluiting op het centrale beheerssysteem (building management systeem). “Doorgaans staat de installatie op het dak of gebeurt de sturing via een staalkabel vanuit het dak. We hebben dit jaar in samenwerking met TÜV een eigen radiografisch controlesysteem ontwikkeld tussen de gondel en de dakwagen.” Daarnaast is de circa 30 ton wegende installatie voorzien van een verplaatsbare glashaak zodat ruiten op een vrij eenvoudige manier kunnen worden vervangen.

Grootste

XSPlatforms ontwierp en realiseerde eerder al de grootste installatie voor gevelonderhoud ter wereld. Deze installatie met een gewicht van 64.000 kilo is te telescoperen tot een lengte van maar liefst 48 meter en bevindt zich eveneens in Dubai.
Het Central Park Project is een samenwerking tussen Dubai Properties (VEA), Hopkins Architects (Londen) en Arabtec, met zo’n 42.500 werknemers de grootste aannemer in het Midden Oosten. De Nederlandse specialist van gevelonderhoudsinstallaties zal de tweedelige installaties nog dit jaar leveren. De oplevering van het kantorencomplex staat eind 2009 gepland.

Reageer op dit artikel