nieuws

Einde zandwinning in Westerschelde

bouwbreed

Rijkswaterstaat heeft zandwinbedrijven opdracht gegeven de zandwinning in de Westerschelde af te bouwen. Staatsecretaris Huizinga (water) meldt dat aan de Tweede Kamer.

De Westerschelde kent volgens de bewindsvrouw namelijk al een zandtekort. De riviermond verliest 4,5 miljoen kuub zand per jaar en dat wordt alleen maar meer doordat de zeespiegel gaat stijgen. Om de zandplaten in de rivier op het gewenste niveau te houden is volgens Huizinga 1 tot 2 miljoen kuub zand per jaar nodig. Ze acht het daarom niet langer verantwoord dat er nog zand gewonnen word door commerciële zandwinbedrijven.
Kritiek van VVD-Kamerlid Helma Neppérus dat aan de Belgische kant van de rivier de zandwinning doorgaat, wordt door Huizinga gepareerd met het argument dat Nederland sinds 1 oktober een verdrag met België heeft waarin staat dat beide landen zich inzetten voor de bescherming van de Westerschelde.
De staatssecretaris zal de Belgen erop wijzen dat ook zij de zandwinning – door zowel Belgische als Nederlandse bedrijven – dienen te staken.

Reageer op dit artikel