nieuws

Draadloos automatiseren kan beter

bouwbreed Premium

Draadloze automatisering van productieprocessen: op de tekening is er weinig mis mee, maar in de praktijk blijkt het vaak een enorme klus om het aan de praat te krijgen. De reden: het ene merk kan niet met het andere ‘praten’.

In zijn rapport wijt Syed Tauseef Ahmad van raadgever Frost 0x26 Sullivan deze ‘sprakeloosheid’ aan protocollen die per fabrikant verschillen. Wat betekent dat gebruikers zich met de keuze voor een bepaald merk voor lange tijd vastleggen.
Dat kan onaangenaam uitpakken wanneer de fabrikant met zijn producten een andere richting opgaat en een installatie alleen blijft doordraaien wanneer de gebruiker de meet- en regelapparatuur vervangt. Die vrees bepaalt mede de (on)wil te investeren in draadloze automatisering.
Investeringen moeten lonen en gebruikers zullen eerder aangeschafte voorzieningen niet snel vervangen door iets nieuws zolang die het nog goed doen. Leveranciers van draadloze voorzieningen houden daar in de visie van Ahmad te weinig rekening mee waardoor hun producten het (minder) goed doen in bestaande installaties. En dat leidt er weer toe dat veel toekomstige gebruikers liever wachten tot standaardisering meer orde schept.

Overseinen

Bedrijven die afvalwater innemen en zuiveren gebruiken draadloze voorzieningen vooral voor het overseinen van meetwaarden. Deze telemetrie kan door een haperende communicatie aardig in het honderd lopen. Ahmad constateert dat het ontbreken van een eenduidige standaard de potentiële gebruikers in onder meer deze sector huiverig maakt om installaties draadloos te bedienen. Ook de gebrekkige ‘communicatie’ met bijvoorbeeld bestaande veldbussystemen doet bedrijven er vaak toe besluiten voorlopig niet draadloos te gaan.
Ahmads oplossing: laten zien dat bestaande en nieuwe technieken storingsvrij samenwerken. Een taak voor de aanbieders van draadloze voorzieningen en producten die op zulke systemen draaien. Die moeten uit zichzelf en op eigen kosten zulke demonstraties aanbieden. Daarmee scheppen de aanbieders meer goodwill voor hun technieken en kunnen ze meer twijfelaars over de streep trekken. Een standaard lijkt er intussen ook aan te komen met SP100.11a HART. Initiatieven die echter nog wel wat ontwikkeling vergen.

Reageer op dit artikel