nieuws

De blaren

bouwbreed Premium

Ook zo gegniffeld toen de koers van Volkswagen dinsdag sky high omhoog vloog? Het waren de shortsellers die daarvoor zorgden. Zij hadden gegokt op een koersdaling maar dat gebeurde niet omdat Porsche aankondigde zijn belang in VW te verhogen. Toen moesten de shortsellers als de donder aandelen kopen om hun posities af te dekken. En zoals het in de economie wel vaker gaat, bij gebrek aan aanbod, vliegt de prijs de pan uit. Het heeft ze 22 miljard gekost. Het bekende gezegde ‘wie zijn billen brand moet op de blaren zitten’ is hier op zijn plaats.

Ook zo gegniffeld toen de koers van Volkswagen dinsdag sky high omhoog vloog? Het waren de shortsellers die daarvoor zorgden. Zij hadden gegokt op een koersdaling maar dat gebeurde niet omdat Porsche aankondigde zijn belang in VW te verhogen. Toen moesten de shortsellers als de donder aandelen kopen om hun posities af te dekken. En zoals het in de economie wel vaker gaat, bij gebrek aan aanbod, vliegt de prijs de pan uit. Het heeft ze 22 miljard gekost. Het bekende gezegde ‘wie zijn billen brand moet op de blaren zitten’ is hier op zijn plaats.
Belangrijker is nog om te zien of ze er ook wat van hebben geleerd, of dat ze als de gokjunk door blijven gaan onder het motto dat ze hun verlies goed willen maken. Kennelijk vertrouwt de Autoriteit Financiële Markten het niet, want die heeft besloten de maatregelen tegen shortselling te verlengen tot medio januari.
Beleggers zijn kennelijk betere gokkers. Zij verwachten dat deze week het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken Fed de rente weer zou verlagen. Dat gebeurde dan ook met 50 basispunten naar 1 procent. Aangezien ze het al verwacht hadden, zorgde de verlaging alleen maar voor iets meer rust op Wall Street.
Hoe anders liep dat in Japan. De Bank of Japan verlaagde daar de rente vrij onverwacht met 20 basispunten naar 0,3 procent. Dat leidde alleen maar tot dieper roodgekleurde beurskoersen.
Toch lijkt het erop dat het verstand het begint te winnen van de onderbuik. Deze week startte nog met dalende koersen van de bouwaandelen. Zo zakte Heijmans zelfs even onder een beurswaarde van 150 miljoen.
Maar zachtjesaan trokken later in de week de koersen weer iets bij. Kennelijk beginnen de beleggers te snappen dat allerlei maatregelen om bedrijven gemakkelijker aan kredieten te helpen, goed zijn voor de bouw. De blaren lijken wat weg te trekken.

Reageer op dit artikel