nieuws

D66 wil onderzoek toepassing Europese aanbestedingsregels

bouwbreed Premium

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld roept de Europese Commissie op een onderzoek in te stellen naar de nationale verschillen in de toepassing van Europese aanbestedingsregels.

De sociaal-liberaal reageert hiermee op een onderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) waaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlandse architectenbureaus afziet van Europese aanbestedingen vanwege te hoge omzet- en ervaringseisen. De BNA heeft dit vorige week aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Volgens In ’t Veld hebben Europese regels alleen het beoogde effect als ze in alle Europese lidstaten op identieke wijze worden geïmplementeerd. “Afwijking van de regels door één of meerdere landen, bijvoorbeeld door bijkomende strenge voorwaarden, oftewel ‘goldplating’, verstoort de vrije concurrentie”, aldus In ’t Veld.
In ’t Veld krijgt bijval van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham. Die vroeg het kabinet eerder al zorg te dragen voor het feit dat geen aanvullende omzet- en ervaringseisen aan architectenbureaus worden gesteld. Van der Ham: “De minister heeft begin oktober erkend dat dergelijke eisen niet nodig zijn. Dat was al een belangrijke stap voor het oplossen van de problemen met Europees aanbesteden. Het is goed dat D66 dit nu ook Europees oppakt.”

Reageer op dit artikel