nieuws

Crisis dwingt Pools Budimex naar inframarkt

bouwbreed

De vraag naar woningen is in Polen binnen een jaar met 70 procent verminderd. Banken draaien de duimschroeven aan. Budimex, met 5400 medewerkers en een omzet van 850 miljoen euro de grootste bouwer van Polen, verlegt de accenten. Waarom niet actiever de wegenbouw in?

Voorzitter Marek Michalowski van de raad van bestuur van Budimex: “Infraprojecten leveren minder problemen op met de financiering, het geld is afkomstig van de EU en de Poolse overheid.” Verder doet het bedrijf mee aan alle tenders voor de voetbalstadions die nog moeten worden gebouwd voor het EK-voetbal in 2012.
De stadionbouw is een van de sectoren in Polen waar nog wel een groei in te zien is. “Veel gemeenten doen er alles aan om de stadions op tijd klaar te hebben omdat dit belangrijke visitekaartjes zijn tijdens het voetbaltoernooi.” Hoewel de bouwwerkzaamheden van de sportaccommodaties in buurland en tevens co-organisator van het EK 2012 Oekraïne, door de financiële crisis grotendeels stil zijn komen te liggen, wordt in Polen wel doorgebouwd. Budimex doet mee aan alle nog openstaande tenders voor de stadions in Wroclaw, Warschau, Gdansk en Krakau. “Nu Polen achterloopt met de wegen wil ik graag een paar stadions in onze orderportefeuille hebben”, aldus Michalowski.

Wegen

De aanleg van de wegen is zoals altijd een probleem in Polen. In 2007 heeft het land 280 miljoen euro aan geld uit de structuurfondsen onbenut gelaten. Toch verwacht Budimex veel van deze sector. Michalowski heeft er bij de Poolse premier Tusk op aangedrongen om in het budget rekening te houden met deze projecten. “Ik denk dat de premier wel op zoek zal gaan naar budget om het overheidsdeel van de wegen te betalen zodat deze projecten in ieder geval door kunnen gaan. Met deze omvangrijke projecten kunnen we veel geld uit de EU binnenhalen en de economische groei in Polen op peil houden.”
Wat zijn de gevolgen in de bouwsector in Polen onder de huidige crisis?
“In de woningmarkt is de situatie inmiddels dramatisch. Een jong gezin kon een jaar geleden gemakkelijk een krediet van meer dan 100 procent krijgen. Nu moet datzelfde gezin een eigen kapitaal van 30 of 35 procent meebrengen. Het is nu nog te vroeg om te zeggen welke kant het muntje opvalt in de sector. Maar als er geen vertrouwen terug komt in de markt zullen veel bouwbedrijven failliet gaan.”
Is Budimex voorbereid op deze marktomstandigheden?
“Wij zijn een grote firma en hebben nog wel geld om het een tijdje uit te houden. Maar ik let erg op onze nieuwe contracten en ga alleen met partijen in zee van wie ik weet dat ze me ook kunnen betalen. Tegelijkertijd heb ik een noodscenario gereed liggen, voor het geval het straks allemaal slechter gaat. In dat geval passen wij ons aan de verslechterde marktsituatie aan en zullen we mensen moeten ontslaan. Nu zijn we nog voor 50 procent actief in de woningbouw, maar ik denk dat dit volgend jaar nog slechts 40 procent is en over twee jaar nog maar 30 of 25 procent.”
En zal het bedrijf zich dan mogelijk ook gaan richten op kleinere projecten?
“Ja dat is een andere mogelijkheid. Maar voorlopig hebben we nog een prima gevulde orderportefeuille met grote projecten. Alleen in oktober hebben wij voor bijna 300 miljoen euro contracten ondertekend. Daar zit onder meer een project bij voor de aanleg van de ringweg rondom Wroclaw.”
Aanvankelijk leefde er onder de Poolse bouwbedrijven de angst dat buitenlandse ondernemingen in de tenders voor het EK 2012 een dominante rol zouden spelen. Vooral de angst voor Chinese aannemers was erg groot. Uit de lopende tenders blijkt echter dat het toch vooral de Polen zijn die de stadions zullen gaan bouwen. Michalowski: “Ik denk dat Chinezen over het geheel genomen misschien 10 procent goedkoper zijn dan wij. Ik zie het bouwen toch vooral als een nationale aangelegenheid en ik denk niet dat veel buitenlandse bedrijven een voet aan de grond krijgen hier in Polen.”

Terugkeer

Budimex zelf heeft dan ook geen grote plannen om zich buiten Polen verder te ontwikkelen. Het bedrijf is wel op kleine schaal actief als onderaannemer op de Duitse markt. “Ik zie dat niet als erg perspectiefrijk. Zodra de verdiensten daar minder worden zullen de Polen terugkomen, net zoals de Poolse bouwvakkers die nu terugkeren uit Ierland, Engeland en Noorwegen.” Het bedrijf overweegt wel om uit te breiden naar landen in het oosten zoals Rusland of de Oekraïne. “Daar begin ik aan als de markt hier minder wordt, maar voorlopig hebben we nog voldoende werk in Polen”, aldus Michalowski.

Reageer op dit artikel