nieuws

CRH stelt winstverwachting dit jaar weer naar beneden bij

bouwbreed

CRH heeft zijn winstverwachting voor dit jaar opnieuw naar beneden moeten bijstellen. Dat heeft het Ierse bouwmaterialenconcern gisteren in een verklaring laten weten.

De onderneming rekent er nu op dat de brutowinst 10 tot 15 procent lager zal uitkomen dan die van vorig jaar. In augustus van dit jaar dacht CRH nog dat de winstdaling maximaal 10 procent zou bedragen.
De Ieren zien zich genoodzaakt de cijfers bij te stellen als gevolg van de kredietcrisis. Die heeft over de gehele linie geresulteerd in een teruglopende vraag naar bouwmaterialen- en producten.
Zelfs in landen als Polen Oekraïne, waar de bouwsector in het eerste halfjaar nog een forse groei doormaakte, ziet CRH de afzet nu langzaam teruglopen. De winst van de Europese bouwmaterialendivisie zal niettemin net boven de 585 miljoen van vorig jaar uitkomen.
De vraag naar bakstenen en dakpannen in Engeland is daarentegen dramatisch ingestort. De winst die CRH met deze producten behaalt, zal daardoor mogelijk met 25 procent dalen. Ook de winstgevendheid van de doe-het-zelf-winkels staat onder druk. Oorzaak is het dalend consumentenvertrouwen in onder meer Nederland, België en Luxemburg.
Prijsverhogingen van vooral asfalt kunnen niet voorkomen dat CRH ook in Amerika minder winst zal boeken. Slechte weersomstandigheden en de aanhoudende dip in de woningmarkt zullen zorgen voor een winstdaling van ongeveer 15 procent.

Lichtpuntjes

CRH-topman Liam O’Mahony ziet ondanks alles ook nog lichtpuntjes. Zo zijn door de financiële crisis de energiekosten gedaald, net als de rentetarieven. Bovendien zijn in Amerika forse investeringen in infrastructuur te verwachten en kan het bedrijf profiteren van de waardestijging van de dollar.
Het bedrijf, dat bekent staat om zijn vele overnames, houdt komend jaar noodgedwongen de hand enigszins op de knip. O’Mahony verwacht slechts 750 miljoen euro uit te geven aan overnames en andere investeringen.

Reageer op dit artikel