nieuws

Chemische splijting van rotsbodem onder New York

bouwbreed

Bij funderingen en afgravingen wordt in New York geëxperimenteerd met chemicaliën die rotsen splijten. De rotsbodem onder Manhattan bestaat voornamelijk uit keiharde lagen Manhattan schist en pegmatiet.

Het is een moeilijke klus om deze gesteenten louter met pneumatische boren open te breken. Het gebruik van explosieven is vaak onmogelijk door de dichte bebouwing of door de aanwezigheid van metrobuizen en andere onderaardse infrastructuur.
Civetta 0x26 Sons, een bedrijf dat is gespecialiseerd in afgravingen en funderingen, gebruikt daarom rocksplitting mortar, een specie waarmee harde gesteenten kunnen worden gekraakt. De specialisten van Civetta 0x26 Sons passen een ECM-590 blast hole driller van Atlas Copco toe om 5 meter diepe boorgaten met een diameter van 6.5 centimeter in het gesteente te boren. De boorgaten worden aangebracht met een onderlinge afstand van een meter. Daarna worden de gaten gevuld met een mengsel van water en Da-mite, een rock splitting mortar van de firma Daigh Company die ook kan worden gebruikt voor het openbreken van beton.

Prop

Wanneer de boorgaten zijn afgedekt met een stalen prop zet het materiaal uit en creëert binnen 24 uur een druk van 1360 atmosfeer. Na een aantal dagen kan deze druk zelf oplopen tot 3400 atmosfeer, voldoende om de meest harde gesteenten open te splijten.

Reageer op dit artikel