nieuws

Bouwreis als bijdrage aan een betere wereld

bouwbreed

Je kunt je medewerkers natuurlijk een extraatje geven na afsluiten van een goed financieel jaar. Bij Continu Engineering wilden ze dat geld liever besteden aan een goed doel, dat ook nog eens te maken had met de bouw, omdat het bedrijf als personeelsbemiddelaar werkzaam is in die sector. Het werd een bouwreis naar Ghana, georganiseerd door non-profit organisatie Habitat for Humanity.

In het verleden heeft Continu Engineering wel vaker huizenprojecten in ontwikkelingslanden gesteund, maar toen alleen financieel. “Dat is ook mooi, maar meegaan naar de plek waar die huizen gebouwd worden, geeft je veel meer voldoening. Dan zie je wat er met je geld gedaan wordt”, vindt directeur Siegfried Mulder, algemeen directeur van de CRS Groep, de holding waar Continu Engineering onder valt.
Met een ploeg van negentien mensen, medewerkers van Continu aangevuld met relaties uit de bouw, reisde Continu begin november voor een week bouwen af naar de provincie Ashanti in Ghana. Het is een van de grotere bouwlocaties van Habitat. De hulporganisatie wil 331 boerengezinnen de kans geven om een beter bestaan op te bouwen. Een eenvoudig, maar degelijk huis ziet Habitat als de sleutel om de armoedespiraal te doorbreken. Zo’n 270 huizen stonden er al toen de Continu-ploeg arriveerde en de deelnemers konden moeiteloos inschuiven in het bouwproces. “Het was super geregeld. Voordat je het wist was je aan de slag met specie maken en stucen”, vertelt Mulder.

Hitte

Ze hadden hun ploeg in drie groepen verdeeld, die onder leiding van lokale bouwvakkers aan de slag gingen. Elke groep nam een huis voor rekening. Na een week lieten ze één huis kant-en-klaar achter, inclusief afwerking, de tweede bijna en de derde tot de nok toe opgemetseld. “We hebben best veel werk verzet”, oordeelt Mulder. In de hitte viel dat niet altijd mee. Hoewel Mulder zelf zegt best handig te zijn, is die eigenschap volgens hem niet het belangrijkste om mee te kunnen doen. “Het gaat er vooral om dat je handjes levert. De bouwmethode is niet echt complex. Je moet ervoor zorgen dat de bouw door kan blijven gaan.” Het heeft hem in ieder geval nieuwe vaardigheden opgeleverd. “Ik had nog nooit gestuct. Als je bezig bent, gaat dat best aardig.”
De toekomstige huiseigenaren helpen zelf een aantal uren mee met de bouw of schakelen hiervoor familie of vrienden in. Dat levert ontroerende momenten op, zo blijkt uit het uit een fragment uit de bouwblog op de website van Continu. “De toekomstige eigenares van de woning die bijna af is, komt de bouwplaats opgelopen en kan haar ogen niet geloven. Ze is uitzinnig van vreugde nu ze ziet hoe haar toekomstige onderkomen erbij ligt en springt in het rond van blijdschap.”
Al met al was het voor Mulder een “zeer indrukwekkende ervaring”. De CRS Groep overweegt vaker een bouwreis te maken. “Door zelf mee te gaan ben je eerder geneigd het te herhalen.”
Bij Strukton Bouw en Vastgoed, een van de relaties van Continu Engineering, zouden ze er zelf niet zo snel op gekomen zijn, maar ze hoefden niet lang na te denken om mee te gaan toen Continu hen polste. “Bouwen is natuurlijk onze business, dus voor ons is het logisch om hiermee te kunnen bijdragen aan een betere wereld”, zegt hoofd P0x26O Marcel Coenen, een van de twee Strukton-deelnemers. De filosofie van Habitat spreekt hem aan. “Als je een bestaan wilt opbouwen, is de basis toch een eigen huis.” En de huiseigenaars krijgen het niet cadeau. “Ze moeten er echt wat voor doen.”

Simpel

Hij vond het wel een eyeopener dat je op zo’n relatief simpele manier mensen kunt helpen, al relativeert Coenen de bouwbijdrage van de vrijwillige bouwvakkers. “We hebben echt meegewerkt en gezweet, waardoor de productie sneller gaat, maar de grootste bijdrage lever je toch financieel.” Of Strukton zelf nog eens een bouwreis gaat initiëren, kan Coenen niet zeggen. “Dat is nog te kort dag, maar ik ga het zeker bespreken. Het is zit dicht bij onze business.”

Reageer op dit artikel