nieuws

Bouw ziekenhuis in een oogwenk

bouwbreed Premium

– De sanering van het gebouw zou te veel gaan kosten, afgezet tegen de levensduur. Daarom werd in 2006 besloten voor 55 miljoen euro binnen vier jaar een nieuw hospitaal neer te zetten, een recordtempo voor ziekenhuisbegrippen.

Toch ligt de bouw keurig op schema. Het geheim zit ‘m in de bouwvoorbereiding, de aanbesteding en het ontwerp, verklappen projectleiders Alex van Reeuwijk van opdrachtgever Gelre ziekenhuizen, Wim Zweers van ingenieursbureau Royal Haskoning en Jeroen Gietema en Geert Klein Lebbink van Trebbe Bouw. De laatste bouwt samen met Dura Vermeer Bouw en Unica Installatietechniek het ziekenhuis.
“De essentie is eigenlijk: goed kijken wat parallel gedaan kan worden”, vat Zweers samen. Maar dat vraagt om een heel andere manier van denken, voor alle partijen. “Tijdens het boren van de funderingspalen ben je ook al aan het nadenken over de plaatsen van de stopcontacten”, lacht Jeroen Gietema.

Planning

Alex van Reeuwijk van Twynstra Gudde is interim manager bij Gelre ziekenhuizen. “Het nieuwe ziekenhuis moet er op 1 januari 2010 staan”, stelt hij. “Dat moment is bepaald op berekeningen over de staat van de huidige technische installaties. We hadden dus een planning van precies vier jaar. De bouw duurt twee jaar. Voor 25.000 vierkante meter kan dat niet sneller. Voor de aanbesteding hadden we een half jaar gepland. Dat betekende dat we maar anderhalf jaar voor de bouwvoorbereiding hadden.” Dat is extreem weinig, concludeert hij. “Gelukkig konden we twee tijdrovende tradities loslaten. De minister had vooruitlopend op wetswijzigingen het bouwregime van het College Bouw Zorginstellingen niet van toepassing verklaard. En de raad van bestuur heeft het aantal interne gebruikersgroepen, dat traditioneel mee mag praten, teruggebracht tot enkele zorgmanagers.”
Hij wijst op de strakke planning die op tafel ligt. “Want bij een langere bouwtijd zijn aanpassingen soms mogelijk, maar in deze planning kunnen de processen niet worden verstoord.”
Wim Zweers prijst de snelheid van de gemeente Zutphen: “Door goede en effectieve communicatie zijn de 28 vergunningen als een trein door de molen gegaan.”
Een tweede treintje ging in juli 2007 rijden: de selectie van de hoofdaannemer. De aanbesteding verliep via een ‘concurrentiegerichte dialoog’, verklaart Zweers van Haskoning. “Traditioneel worden bij ziekenhuizen eerst de schetsen gemaakt en dan wordt er een partij gezocht om te bouwen. Binnen die werkwijze zouden wij geen aannemer vinden die het binnen de gestelde tijd en het gestelde budget zou kunnen bouwen. Daarom wilden we met partijen om de tafel gaan zitten om te kijken waar in het plan de risico’s zaten, en of die partij daar oplossingen voor zou kunnen bedenken.”
Dat heeft ook voordelen voor de aannemer, vult Klein Lebbink van Trebbe Bouw aan. “Bij een traditionele aanbesteding probeer je als aannemer de kosten van risico’s in te schatten, maar dat is altijd lastig te berekenen. In een dialoog heb je uitgebreid de tijd om dit te onderzoeken en te bespreken.”
Met de partijen op de shortlist is indringend gesproken, waarbij werd aangegeven dat Gelre ziekenhuizen open stond voor alternatieven op het gebied van tijdsplanning en prijs/kwaliteitsverhoudingen.
En die had Trebbe wel, bevestigt Gietema. “In eerste instantie zou de gevel bestaan uit verschillende onderdelen, die van verschillende leveranciers moesten komen. Logistiek gezien is dat tijdrovend. Wij ontwikkelden samen met onze leverancier Leebo een gevelelement waarbij de gevel in één keer dicht gemaakt wordt. Die oplossing past ook binnen het ontwerp van het ziekenhuis.”
De oorspronkelijke U-profielen waren niet alleen constructief, maar hadden ook esthetische waarde, vervolgt Gietema. “Die hebben we behouden. Een ander alternatief was om voor de vloeren op de begane grond kanaalplaten te gebruiken. Oorspronkelijk waren daar breedplaatvloeren bedacht. Maar dat is niet nodig, want door de begane grondvloer lopen niet veel leidingen.”
Het ziekenhuis gaat uit twee delen bestaan, met elk een eigen levensduur. “Want de ‘hotfloor’, met daarop de operatiekamers, intensive care en spoedeisende hulp zal sneller verouderen dan de verpleegafdelingen en kantoorruimten. Maar in beide gebouwdelen is standaardisatie het toverwoord. Spreekruimtes, poli’s, verpleegafdelingen, gangen. Ze krijgen allemaal standaardmaten.

Verhuren

Vaak andere maten dan gebruikelijk in ziekenhuizen, want Gelre ziekenhuizen wil de mogelijkheid openhouden om vleugels te verhuren aan andere zorggerelateerde bedrijven”, geeft Van Reeuwijk aan. “De omvang van de spreek- en onderzoekskamers stuitten wel op weerstand bij artsen”, zegt Zweers. “Totdat een medewerker naar een bouwmarkt fietste en we met panelen een ruimte 1 op 1 hebben nagebouwd. Toen bleek het allemaal mee te vallen.”
“Voor ons betekenen standaardoplossingen lekker snel bouwen”, vult Klein Lebbink aan. “Net als de keuze om het gebouw niet te onderkelderen. Daardoor was de fundering relatief makkelijk.” Dus wederom liet Zutphen een traditie los; veel grote ziekenhuizen hebben een kelder voor ondersteunende functies en een logistieke gang. n

Reageer op dit artikel