nieuws

Bijzonder glasdak vereist strenge maatvoering

bouwbreed

Het in aanbouw zijnde Museo de la Evolución in het Spaanse Burgos krijgt een glazen dakoverkapping in de vorm van een hockeystick. De gebogen glasconstructie oogt als één geheel maar is opgebouwd uit twee delen die naadloos in elkaar overgaan.

Het dak van het nieuwe museum in Noord-Spanje waarin straks de menselijke evolutie centraal zal staan, krijgt tien identieke glasdakconstructies, elk met een lengte van 55 meter. Deze ‘glasstraat’ is in de lengterichting opgebouwd uit 46 panelen van 1,20 meter breed.
De glazen overkapping van de nieuwbouw naar een ontwerp van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg, heeft veel weg van een liggende hockeystick. Michel Verwaal, directeur internationale projecten bij Brakel Atmos, omschrijft de vorm als vrij extreem. ”Het gebogen glasdeel heeft een hoek van 90 graden en een straal van 600 millimeter. Om deze specifieke vorm constructief te realiseren hebben we speciale profielen ontwikkeld; aluminium profielen met een dikte van 150 millimeter die zijn gebogen in een kromtestraal van 450 millimeter.” Een hele zoektocht die uiteindelijk eindigde bij een leverancier in Zuid-Duitsland.
De niet alledaagse vorm van de glasdakconstructie vereist een strenge tolerantie op de maatvoering. “Bij het maken van de ronding heb je met twee materialen te maken. Zowel voor het glas als het aluminium hanteerden we een maximale tolerantie van 1 millimeter.”
De specialist in glasdaken en brandveiligheid in Uden maakte in de eigen productiehal eerst een mock-up om ter plaatse niet voor verrassingen te staan.

Naadloos

De 1,20 meter brede glaspanelen lijken uit één stuk te zijn vervaardigd, maar schijn bedriegt. Het produceren van zo’n ruit in één productielijn bleek technisch en financieel onhaalbaar. Onder een helling van 6 graden gaat de gebogen ruit daarom vrijwel naadloos over in een tweede, vlakke ruit. De handzame, gebogen panelen zijn 0,90 bij 1,20 meter, de vlakke ruiten meten 2,80 bij 1,20 meter en wegen 168 kilo per stuk. Verwaal: “We zijn erin geslaagd om twee glasdelen optisch naar één element terug te brengen. Met een structurele kitvoeg loopt het gebogen glas nagenoeg onzichtbaar in het vlakke glasdeel over.” De profielen waar het glas zit ingeklemd ogen eveneens als een geheel en zijn verbonden met een hoogwaardige poedercoating.
De (warm) gebogen glaspanelen bestaan uit een 8 millimeter dikke buitenruit die is voorzien van een harde – zonwerende – coating (metaaloxyden opgebracht door middel van een pyrolitisch procedé) van het type Stopsol. Deze is door een 12 millimeter dikke spouw gescheiden van de binnenruit die is opgebouwd uit twee 6 millimeter dikke gelaagde ruiten gescheiden door twee pvb-folies. De zonwering is ook op een andere manier in het systeem weggewerkt. Aan de binnenzijde komen onder de glasdakconstructies in totaal 2035 irisvormige aluminium 600 millimeter hoge zonlamellen te hangen om het gebouw bij hoge temperaturen niet te warm te laten worden.

Temperatuurverschillen

Het Spaanse museum krijgt uiteindelijk zo’n 2700 vierkante meter glasdak. De glasspecialist heeft relatief veel tijd besteed aan de voorengineering. “Deze streek kenmerkt zich door enorme temperatuurverschillen”, Verwaal. ”Het is een relatief koud gebied. Recentelijk heeft het hier al gesneeuwd. We zijn uitgegaan van een twee keer zo hoge sneeuwbelasting dan in Nederland gebruikelijk is. Daarnaast zijn de glasprofielen zo samengesteld dat regenwater intern langs de bouwkundige constructie wordt afgevoerd.”
Om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de wisselende weersomstandigheden heeft Brakel Atmos daarom ook veel aandacht besteed aan de montagetechniek en gestreefd om de opbouw zoveel mogelijk prefab uit te voeren.”
Dat vertaalt zich onder andere in een snelle bouwtijd. Het werk dat half augustus van start ging vordert 170 meter per week. Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de dakconstructie.

Reageer op dit artikel