nieuws

‘Bankier praat mee over ontwerp bedrijfsgebouw’

bouwbreed Premium

Ook banken draaien tegenwoordig elke euro drie keer om voordat ze die uitlenen aan een bedrijf met bouwplannen. Ze willen dan ook graag meepraten over het ontwerp. Dat constateert architect Herman Bessels uit Twello.

“Een opdrachtgever die voor de investering in een nieuw pand een beroep doet op de bank ziet steeds vaker een bankvertegenwoordiger bij de architect aanschuiven”, constateert de naamgever van Bessels architekten en ingenieurs. Als de opdrachtgever failliet gaat wil de bank niet blijven zitten met een gebouw waar niemand meer wat mee kan. “Dus zal de bank bij opdrachtgever en architect aandringen op een gebouw met een grotere gebruiksfunctie.” De praktijk leert dat banken zulke toegevingen financieel belonen.
Distributiecentra, kantoren en fabrieken blijven vaak leegstaan zodra de gebruiker voorgoed de deur achter zich sluit. Bessels: “De gebouwen zijn vaak te veel toegespitst op de bijzonderheden van het desbetreffende bedrijf. Wat betekent dat een ander er nauwelijks mee uit de voeten kan. Aan gebouwen die voor één specifieke functie zijn ontworpen kunnen alleen met ingrijpende en dus kostbare verbouwingen meer mogelijkheden bieden. En dan blijkt dat ingrijpend verbouwde panden soms nog een restwaarde hebben van nog maar 30 procent van de bouwkundige stichtingskosten.”

Vakbekwaamheid

En daarmee brengt Bessels de vakbekwaamheid van de architect ter sprake. “Die moet een goed ontworpen bedrijfsgebouw afleveren dat technisch meer biedt dan bij de oplevering gevraagd. Je loopt bij het ontwerpen van gebouwen momenteel tegen twee tegenstrijdigheden aan: meer flexibiliteit van een gebouw is vaak niet te realiseren door meer-investering, terwijl een maatwerkgebouw zich moeilijk aanpast aan de snel wijzigende markt.”
Dat voorschot op de toekomst moet in het ontwerpproces door de architect inzichtelijk worden gemaakt voor de opdrachtgever, weet Bessels. “90 Procent van de opdrachtgevers heeft moeite met het lezen van bouwkundige tekeningen. Wij proberen met eenvoudige materialen als gekleurde blokjes Tempex opdrachtgevers de ruimtelijke consequenties duidelijk te maken van wat ze graag willen; gevolgen die ze zich vaak niet realiseren.”
Bessels ziet in de bouw zo’n 30 procent van de totale investering verloren gaan omdat het totale ontwerpproces niet goed wordt doorlopen. Niet zelden het gevolg van verkeerde uitgangspunten. Een paar voorbeelden: de opdrachtgever vraagt soms hoogtes die hij absoluut niet nodig heeft of wil vloerbelastingen die maar in een beperkt deel van het gebouw nodig zijn. Ruim baan dus voor de bouwkundige adviseur? “Adviseurs worden vaak geselecteerd op kosten en niet op kwaliteit”, vindt Bessels. “En dat bespaart dan 10 procent op de advieskosten maar geeft 15 procent meer bouwkosten.”
Ook wet en regelgeving kunnen parten spelen. Zoals de verplichting om in vrieshuizen een sprinkler te installeren. Komt die een keer in bedrijf dan is de ramp compleet. Bessels ontdekte dat negen van de tien branden in vrieshuizen ontstaan in de schakelkast. “Dan ligt het voor de hand om de blusvoorzieningen te concentreren rond die kast. Bijvoorbeeld met een compacte sprinkler zoals voor een jacht. Het werkt, maar de brandweer wil er niet aan.”

Reageer op dit artikel