nieuws

Autoindustrie en bouw zetten Draka onder druk

bouwbreed Premium

Draka zet zich schrap om de om zich heen grijpende recessie het hoofd te bieden. Zowel uit de bouw als de automobielsector verwacht de kabelproducent minder omzet te putten.

“Gezien de ernst van de situatie in de tweede helft van 2008 heeft Draka relatief goed gepresteerd”, meldt bestuursvoorzitter Sandy Lyons. “We houden de eventuele verslechtering van de wereldeconomie scherp in de gaten. We zijn voorbereid op een verder teruggang op de korte termijn”.
De topman zegt bij zijn noodscenario’s rekening te houden met de belangen van zijn klanten, de kosten en de kaspositie. “We blijven ons hiertoe vooral richten op de samenwerking met onze klanten, de voortgaande optimalisatie van onze organisatie en de verlaging van onze lasten en werkkapitaal”.
Lyons geeft aan prioriteit te leggen bij de versterking van de financiële positie van het kabelbedrijf. “Gegeven de duidelijke strategische uitgangspunten, het stevige fundament van de onderneming en de betrokkenheid van onze klanten blijven wij vol vertrouwen over Draka’s toekomstige ontwikkeling”.
Draka zet dit jaar in op een winst van 80 tot 85 miljoen euro. Vorig jaar haalde het concern nog 85,3 miljoen uit de markt. Dankzij incidentele posten zal de winst dalen tot een bedrag tussen de 67 tot 72 miljoen euro. Draka heeft 25 miljoen euro opzij gelegd voor saneringen in Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland. Fabrieken in Llanelli en Vigo gaan dicht, in Wuppertal volgt een ingrijpende modernisering.
Aan de andere kant noteert Draka een belastingmeevaller van 6,2 miljoen euro.
Draka schat in dat zijn aan de industrie gerelateerde activiteiten, zoals in de segmenten olie 0x26 gas, duurzame energie en liften, onverminderd sterk blijven. Ook de vraag naar glasvezelkabel blijft op een goed niveau. Per saldo zal het volume in 2008 waarschijnlijk gering dalen. De scherpe daling van de koperprijs in de tweede helft van dit jaar zal zich vertalen in aangepaste marktprijzen.
In het segment Energie 0x26 Infra verwacht Draka dit jaar een volumedaling van 2 tot 4 procent. Het bedrijfsresultaat zal duidelijk lager uitkomen, wel 7 tot 12 procent. Vorig jaar werd bij Energie 0x26 Infra op een omzet van 1,1 miljard euro een bedrijfsresultaat geboekt van 82,2 miljoen euro.

Reageer op dit artikel