nieuws

Teerlaag voorkomt aantasting betonconstructie Afsluitdijk

bouwbreed Premium

Het beton van de Stevin- en de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk kan nog ten minste vijftig jaar mee. Tot die conclusie komen Intron en TNO Bouw en Ondergrond. Zij hebben de betonconstructies onderzocht in opdracht van Rijkswaterstaat.

Op een aantal belangrijke plaatsen heeft het beton een beschermende teerlaag. Die heeft aantasting van de constructie voorkomen of vertraagd. Op sommige plaatsen vertoont het beton scheuren, maar de schade blijkt mee te vallen. Eerst hebben de deskundigen van Intron en TNO de risico’s in kaart gebracht, daarna zijn de sluizen onderzocht. Die onderzoeksmethode is nieuw, werkt snel en leidt op grond van weinig gegevens al tot een betrouwbare conclusie. Dezelfde methode zal worden toegepast bij het onderzoek naar de toestand van de bruggen in de Afsluitdijk. Overigens vormen de stalen schuifdeuren en de fundering van de sluizen een groter risico dan de constructie zelf.
De stalen schuifdeuren aan de zijde van de Waddenzee zijn onlangs geheel gerenoveerd. De schuifdeuren aan de zijde van het IJsselmeer volgen in 2009. Het onderzoek vond plaats in het kader van de plannen om de gehele Afsluitdijk grondig te renoveren.

Reageer op dit artikel