nieuws

Regering Suriname ziet af van verkoop Bruynzeel

bouwbreed

De Surinaamse regering heeft besloten Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname (BHS) niet meer te verkopen. Daarmee lijkt het doek voor het toch al failliete bedrijf definitief gevallen. In een zelfstandige doorstart, zoals de regering nastreeft, hebben maar weinigen vertrouwen.

Het ooit winstgevende staatsbedrijf ligt al jaren stil. Als gevolg van politieke bemoeienis en mismanagement is het in de jaren tachtig en negentig commercieel zwaar achteruit gegaan. In 2006 bereikte de Surinaamse regering overeenstemming met de Nederlandse ramen- en kozijnenfabrikant Doorwin BV voor de overname van Bruynzeel. Doorwin zou voor een bedrag van circa twaalf miljoen euro eigenaar van het noodlijdende bedrijf worden en bovendien twintig miljoen euro investeren om het nieuw leven in te blazen. Maar vier maanden na het ondertekenen van een intentieovereenkomst, weigerde Suriname, om nog altijd onduidelijke redenen, definitief met Doorwin in zee te gaan.
Sindsdien is de regering op zoek geweest naar andere overnamekandidaten, echter zonder veel succes. Minister Michael Jong Tjien Fa (Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer) zegt dat nu wordt gekozen voor een andere oplossing. Het management van Bruynzeel wordt in handen gegeven van nog onbekende buitenlandse deskundigen, die ook zorg zullen moeten dragen voor het op gang brengen van de houtkap in het concessiegebied van 300.000 hectare. De verwerking en export van het hout wil de bewindsman in Surinaamse handen houden. Jong Tjien Fa verwijst daarbij naar het succesvolle model van het bananenbedrijf Surland, een staatsonderneming die in 2002 failliet ging. Ook hier werd een doorstart gemaakt onder nieuw, buitenlands, management. Het bedrijf is inmiddels uit de rode cijfers.
Deskundigen vrezen dat deze optie voor Bruynzeel niet zal werken. Ook de 325 werknemers, die al jaren met behoud van een karig salaris werkloos thuis zitten, zijn pessimistisch. “Bij Surland was alles nog intact, van machines tot infrastructuur”, zegt Radesh Khodabux, die jarenlang in de zagerij van Bruynzeel heeft gewerkt. “Bij Bruynzeel is alles kapot, van machines tot de gebouwen. Of weggedragen door dieven en werknemers. Het bedrijf moet van de grond af aan weer worden opgebouwd, dat gaat tientallen miljoenen euro’s kosten. Die heeft de Surinaamse overheid niet en ik denk niet dat buitenlanders zullen investeren als ze geen volledige zeggenschap krijgen.”

Reageer op dit artikel