nieuws

Plan voor beweegbare composietbrug

bouwbreed

Ingenieursbureau Witteveen+Bos en architectenbureau Vegter mogen hun plan voor de eerste beweegbare composietbrug van Nederland verder uitwerken.

De bureaus wonnen een ontwerpwedstrijd van de provincie Friesland voor een nieuwe hoofdbrug in Oosterwolde. Het idee van de twee partijen bestaat uit een combinatie van een composiet brugdek met hydraulische heftechnieken en werd door de prijsuitschrijver als “bijzonder innovatief” beoordeeld. “Door het geringe gewicht van de constructie is een eenvoudig maar uiterst functioneel rank ontwerp van de hefbrug ontstaan. Passend in het veenkoloniale karakter van de turfroute. Een bescheiden, maar zeker onderscheidend ontwerp”, aldus de jury.
De beperkte brugomvang alsmede de toepassing van onderhoudsvriendelijke materialen en installaties heeft volgens de bedenkers als voordeel dat de opdrachtgever aanzienlijk op bouw- en onderhoud kan besparen. Witteveen+Bos en Vegter menen met hun ontwerp een dimensie aan de bouw van beweegbare bruggen te hebben toegevoegd. De komende maanden gaan ze het ontwerp verder uitkristalliseren. De bouw van de brug start volgend jaar juni. In maart 2010 volgt de oplevering.

Reageer op dit artikel