nieuws

Passiefbouw blijft nog te veel een niche

bouwbreed

Een renovatie volgens de normen voor een passiefwoning verdient zichzelf direct terug, volgens architect Erik Franke. Dat gaat alleen op voor elementen die toch al vervangen moeten worden, relativeerde Sannie Verweij van de SBR.

De discussie vond plaats op de Bouwlokalen-bijeenkomst over klimaatneutraal bouwen in Bergen op Zoom. De kennis voor het bouwen van passiefhuizen is voorhanden, maar hoe krijg je opdrachtgevers zover om daadwerkelijk te investeren? BAM Vastgoed tracht de Rabobank zover te krijgen, dat de hypotheek kan worden verhoogd met het bedrag van de verlaging van de energierekening. Het voordeel van de bewoners is meer comfort en het uitblijven van een stijging van de energierekening in de toekomst. Toch is het bouwen en renoveren volgens de normen voor een passiefwoning nog een uitzondering. Het lijkt nog vooral een niche voor idealisten, met of zonder subsidie.

Meerkosten

Dasja Wickenhagen, adjunct-directeur voorbereiding bij BAM Woningbouw, gaf een voorbeeld van een referentiewoning en seriematige passiefbouw. “De hele buitengevel verandert ten opzichte van de standaardwoning. Ook alle installaties veranderen”, aldus Wickenhagen. Zij stelde dat de meerkosten 28.000 euro bedragen, maar dat een sterke reductie bereikt kan worden door seriematige uitvoering. Erik Franke, voorzitter van de Stichting Passiefhuis Holland, was het daar helemaal niet mee eens. “Een nieuwe passiefwoning kost 10.000 tot 18.000 euro meer. In de bestaande bouw verdient de investering zich direct terug.”

Geen brievenbus

Sannie Verweij wees in een inleiding op de referentiedetails voor passiefbouwen die binnenkort verschijnen. Ze wees op het belang van de kwaliteit van de uitvoering. Een passiefwoning moet luchtdicht zijn, zonder brievenbus in de voordeur. Zonwering aan de buitenzijde is belangrijk, want het is snel te warm in een passiefwoning. Volgens Verweij kunnen bouwers die aan de slag willen het beste eigen doelen stellen en in een vroeg stadium partners zoeken met dezelfde doelen.
Verweij toonde zich verheugd over de grote interesse voor klimaatneutraal bouwen. Het onderwerp trok tweemaal zoveel belangstellenden als andere thema’s van Bouwlokalen.

Reageer op dit artikel