nieuws

Opvolger HR-ketel bij consument getest

bouwbreed

GasTerra gaat met Eneco, Essent en Nuon honderd HRe-ketels van Remeha testen bij de Nederlandse huishoudens. De resultaten om een gefundeerd oordeel te vellen over de opvolger van de HR-ketel verwacht de aardgasverkoper eind 2009 of begin 2010.

Remeha levert niet als enige fabrikant hoogrenderende verwarmingsketels die elektriciteit opwekken. GasTerra wil nog dit jaar met de genoemde energiebedrijven vergelijkbare producten testen van Baxi, Vaillant, Merloni en Nefit-Bosch. “Elk van deze fabrikanten laat 25 ketels in het land wegzetten voor een veldtest”, legt Hans Overdiep van GasTerra uit; telkens bij huishoudens die jaarlijks meer dan 1500 kubieke meter gas verstoken.
Naar het zich laat aanzien doet Daalderop volgend jaar ook mee met het onderzoek. Anders dan de andere producenten wekt Daalderop geen elektriciteit op met een Stirlingmotor maar met een soort stoomturbine. “Deze techniek levert een uitermate compact systeem op dat de omvang van toestellen voor in huis beperkt”, zegt Overdiep; “een belangrijke voorwaarde waaraan de opvolger van de HR-ketel moet voldoen.” De versie van Daalderop lijkt ook iets stiller te werken dan de ketels met een Stirlingmotor. Maar dat voordeel zou ten koste gaan van de capaciteit.

Principe

Micro Turbine Technology (MTT) uit Nuenen zet in op een HRe-ketel met een miniatuur gasturbine. GasTerra beproefde eerder in het eigen laboratorium een Amerikaans toestel dat met een gasgestookte turbine elektriciteit opwekte. “Het principe sloeg toen niet aan”, herinnert Overdiep zich; “niet in de laatste plaats omdat het geen mogelijkheden bood om de restwarmte eenvoudig te gebruiken.”
Ook al biedt de markt nog geen handelsuitvoering van de HRe-ketel, de opvolger dient zich al aan in de vorm van een toestel met een brandstofcel. De huidige stand van zaken doet vermoeden dat het zeker nog vijf tot tien jaar duurt voordat die techniek voldoende ontwikkeld is. Overdiep: “Die ontwikkeling moet er mede voor zorgen dat de brandstofcel zo’n tien tot vijftien jaar zonder storingen mee gaat. En gaandeweg moet de verdere ontwikkeling ook zorgen voor een hoger rendement dan wat de brandstofcel nu levert.”
Of de HRe-ketel aanslaat hangt in Overdieps visie onder meer af van de subsidie die de koper ontvangt voor de aanschaf. Op dezelfde manier werd ruim 25 jaar geleden de HR-ketel in de markt gezet.

Reageer op dit artikel